perjantai 3. maaliskuuta 2017

Rakkaudesta Ylläkseen 💜

Moni teistä lukijoista tietääkin jo, että olen Lapista kotoisin. Tarkemmin sanottuna Ylläkseltä (omasta kotikylästä olenkin ottanut kuvia aikaisemmin ja julkaissut niitä täällä). Tästä syystä, luonnollisesti, Ylläksen alue on tullut elämäni aikana hyvin tutuksi.

Lapsuudessani saatettiin serkkujen kanssa käydä "iltalenkillä" joko Ylläksen päällä tai pikkulaessa, unohtamatta muita nyppylöitä ja luontopolkuja (upeat lenkkeilymaisemat meillä oli, vai mitä sanotte?).  Tällaista mahollisuutta lapsuudesta oon välillä täällä Rovaniemellä asuessani kaivannut. Voisi vaan hypätä autoon, ajaa viis minuuttia (no silloin me ei ajettu, vanhemmat kuskas..) ja kohta sitä olisi jo kiipeämässä ylös tunturia. Aina vois lähteä kun tekee mieli. Vaikka illalla. Onhan meillä täällä ihana Ounasvaara, jossa on ihan mahtavat lenkkeilymaastot, mutta eihän se nyt ole yhtään sama asia kuin valloittaa tunturi. ;) Ja ai niin muutes, silloin kun olin lapsi, sinne Ylläksen päälle ei päässyt mitenkään muuten. Oli kova suoritus kiivetä ylös. Nykyäänhän sinne menee gondolihissi. Hieman helpottaa tunturin valloittamista..

ylläs patikointi
Patikointia Ylläksellä v. 2011

ylläs
Aakenuksen valloitus v. 2012


Koulussa käytiin tietysti joka vuosi hiihtoretkellä. Ja missäpä muuallakaan kuin tunturissa! Siitä hiihtämisestä en niin välittänyt. En koulussa enkä kyllä muutenkaan. Miettikää, mitkä maisemat hiihellä ja mie en tykänny :D. No ehkä se on niin, että niitä maisemia osaa arvostaa kunnolla vasta sitten kun kasvaa aikuiseksi.

Ylläs lumikenkäily
Lumikenkäilemässä Pikkulaessa v. 2014

Viime vuosina ollaan mieheni kanssa aina tilaisuuden tullen patikoitu ja lumikenkäilty Ylläksen alueen reittejä läpi (postauksen kuvat ovat juurikin näiltä reissuilta). En voi silti vieläkään sanoa, että kaikki reitit olisivat tuttuja. Ei ole. Läheskään. Niitä ei ole meinaan mitenkään vähän. Silloin kun päästään kotona käymään (yleensä viikonloppuisin), niin aika on rajallinen. Onhan siellä paljon muutakin tekemistä, ja levätäkin pitäisi välillä. Nyt mieheni sanoisi tähän "Ja kalastaa!" Niin. Varsinkin pilkkiä. Sitä hän voisi harrastaa jatkuvasti. Ja niin kyllä mieki, voin tunnustaa. Mikään ei ole keväällä niin leppoisaa puuhaa kuin istua jäällä pilkkivapa kädessä auringon paistaessa täydeltä terältä. Ja sitten kun saisi vielä niitä isoja kaloja!

ylläs lumikenkäily
Lumikenkäilemässä Kuertunturilla v. 2015

Ylläs (2)
Pilkillä Ylläsjärven jäällä pääsiäisenä v. 2012


Hiihdon ilon löysin uudelleen vasta muutama vuosi sitten ja nyt sitäkin tulee harrastettua paljon useammin. Seuraavaksi pitäisi joskus uskaltautua rinteeseen monen vuoden tauon jälkeen. En kyllä edes tajua miten se laskettelu on niin jäänyt. 

Onko siellä muita, joille Ylläs on ykkönen? Vai kiehtooko enemmän menevä Levi vai jokin ihan muu? Nyt saa paljastaa, mikä on teidän lemppari laskettelukeskus?


Ps. Blogissa tulee olemaan jatkossakin paljon juttuja Ylläksestä. Eli jos oot suunnittelemassa Ylläksen reissua, tai oot muuten ihastunu paikkaan (ja vaikket olisikaan, siinä tapauksessa meinaan kääntää sun pään!), pysy matkassa mukana.Psst.. seuraa blogia Facebookissa, Instagramissa ja Bloglovin'issa    


8 kommenttia:

 1. Ihania kuvia! Voi että, kyllä sitä niin kaipaa nuihin maisemiin. Mukava kun asutte siksikin lähellä niin pääsette hurauttamaan kotiin yhtä koska ko Pajalan bussi :) Ylläksen alueen luontopolkuja on paljon koluttu, mutta taitaa silti suurin osa olla käymättä, on niitä tosiaan sen verran paljon. Levillä en ole käyny reiteillä koskaan, eikä Levi niin paljoa houkuttele, se kun on brändätty sellaiseksi bilepaikaksi, mikä on tosi ristiriitaista itse maisemaan. Siellä Kittilän kunnassa käytiin yhtenä juhannuksena hellun kans Kumputunturilla. Mutta kyllä Ylläs on aina ykkönen - ja sydämessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Sanos muuta. Niinhän se on Jonna, kotitunturia ei voita mikhään! :) No eihän se pari tuntia autolla tunnu oikeasti miltään. Onneksi asutaan näinki lähellä. En miekään ole käyny Levillä muuten ku vaan juhlimassa.. :D

   Poista
 2. Ylläs on kyllä hieno ja monipuolinen. Silti jotenkin kotoisa. Suomessa on kuitenkin niin paljon kivoja paikkoja, että mä en osaa mennä aina samaan, vaan koitan joka vuosi keksiä jonkun uuden tai ainakin edellisvuosista poikkeavan paikan. Nyt odottelen Muonion keväthankia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä totta. Oon itekki samanlainen. Aina pitää nähdä jotain uutta ja Suomi on täynnä upeita paikkoja! Muonioki on nappivalinta. :) Mukavaa lomaa kun sen aika koittaa!

   Poista
 3. Minulla on jäänyt Lappi niin paitsioon matkailussa, mutta nyt olisin jo valmis antamaan Lapille mahdollisuuden. Varsinkin kun sinne on tulut aivan mielettömän upeita maisemahotelleja <3. Ja minäkin olen viime vuosina innostunut hiihtämisestä, joten kyllä sinne pohjoiseen jossain vaiheessa on yritettävä päästä. Ajomatka on vaan melkoinen eikä täältä Savonlinnasta sinne oikein lentämälläkään pääse kuin turhan pitkän mutkan kautta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kotimaan matkailua pitäisi itsekin taas lisätä. Lapissa kyllä reissataan, mutta just Savonlinna ja Itä-Suomi on muutenkin käymättömiä paikkoja täynnä. Ihan pienenä ollaan perheen kanssa käyty, mutta ei niistä muista juuri mitään. Siellä teillä päinkin on varmasti käymisen arvoisia kohteita. :) Ehottomasti kannattaa tulla lomailemaan Lappiin! Sehän se just onki ku välimatkat on niin pitkiä. Pitäisi ottaa kunnolla lomaa. Mitä kautta sieltä lennetään, jos tänne haluaa päästä?

   Poista
 4. Tätä blogia jäänkin innolla seuraamaan, Ylläs on nimittäin aivan ehdoton ykkönen! Meidän perhe on tosin rakastunut Äkäslompoloon. :) Laskettelua ei olla vielä(kään) kokeiltu, mutta hiihtämässä ollaan jonkun verran käyty. Meille on tärkeintä vain saada olla siellä ja lapsia myöten koko perhe haaveilee Äkäslompoloon muuttamisesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Anna! :) ja tervetuloa seuraamaan! Mukava kuulla, että olette rakastuneet Ylläkseen ja sen maisemiin niin kuin minäkin. Enkä yhtään ihmettele, että suunnittelette sinne muuttoa. Onhan siellä omanlaisensa rauha. Äkäslompolon puoleltakin tulee varmasti juttua myöhemmin.

   Poista