sunnuntai 9. heinäkuuta 2017

Mystisen upea Pakasaivo - Lapin Helvetti

Tämä Muonion kunnassa sijaitseva rotkojärvi on vaikuttava nähtävyys, jossa jokaisen Ylläksen kävijän kannattaa vierailla. Niin meki ollaan tehty - viimeksi käytiin siellä muutama viikko sitten. Tänne on helppo tulla niin lasten kanssa kuin ilmankin, sillä parkkipaikalta on kävelymatkaa näköalatasanteelle vain pari sataa metriä. Tähän paikkaan liittyy myös monia uskomuksia ja tarinoita. Ai millaisia? No ootappa ku mie kerron..

pakasaivo

Ennen kuin mennään niihin, niin tässä muutama fakta..

Pakasaivo (tunnetaan myös nimellä Lapin Helvetti) on reilun kilometrin pituinen kirkasvetinen saivojärvi, joka on syntynyt mannerjäätikön sulamisvesien muokkaamaan ja puhdistamaan kallioperän murroslaaksoon. Veden syvyys on noin 60 metriä (ehkä enemmänkin!) ja järveä ympäröivät jyrkänteet ovat yli 40 metriä vedenpinnan yläpuolella. Onpa Pakasaivoa jopa pidetty maamme suurimpana hiidenkirnuna! 

pakasaivo

pakasaivo (6)

pakasaivo (5)

Järvi saa vetensä pohjan lähteistä, saivoista. Sen pinta- ja pohjavesi eivät sekoitu keskenään, joten pohjavesi on hyvin hapetonta ja rikkipitoista. Tämän vuoksi pohjassa säilyvät kaikki mitä sinne koskaan on uponnut, muuttumattomana. Aikamoista!

pakasaivo (12)

pakasaivo (7)

pakasaivo (11)

"Täällä jo ikimuistoisina aikoina olivat entiset äijit ja äijien äijitkin asustaneet, kunnioittaen ja kummastellen katselleet komeaa Pakasaivojärveä ja käyneet Pakasaivon takana kankaalla suurta Seitapahtaa palvomassa"
-Samuli Paulaharju, 1922

pakasaivo (4)

pakasaivo (3)

No mites ne uskomukset sitten..

Ensinnäkin, kalat viihtyvät hyvin saivojärvissä. Välillä ne kuitenkin katoavat kokonaan ja pyyntimies saa kokea vesiperän. Niinpä uskottiin saivojen olevan kaksipohjaisia ja kalojen siirtyvän alempiin kerroksiin onkimiehiä pakoon. Aikamoisen ovelaa!

Ja tiesittekö sen, että saivojärven pohjassa, reiän toisella puolella, on toinen järvi, mutta ylösalaisin. Tämän järven rannoilla elelee saivokansa onnellista elämää, eläviin nähden päät alaspäin. ;)

Toinen tarina taas kertoo saivojen olevan maahisten kalavesiä, tai että järvessä asustelee haltioita. Järven pohjassa olevaa aukkoa, jonka kautta haltija kulki, sanottiin haltian reiäksi..

pakasaivo (10)

pakasaivo (9)

Oli niin tai näin, ei haltioita tai maahisia näkynyt tällä kertaa, vaikka kuinka yritin pohjaan kuikuilla. Ehkä he olivat juuri silloin vierailulla saivokansan luona..

(Lisää Pakasaivosta ja sen uskomuksista löytyy muun muassa Tunturi-Lapin sivuilta täältä.)
(Luontoon.fi sivuilta täältä taas löydät tarkemmat ajo-ohjeet.)

pakasaivo (8)

Vähän matkan päästä saivosta, mäntyä kasvavalla kankaalla on yksinäinen lohkeillut kiven järkäle, Kirkkopahta, joka on saamelaisten ikivanha palvontapaikka. Kivilohkareen äärellä kokoonnuttiin palvomaan ja uhraamaan riistaa jumalille. Kirkkopahta löytyy Pakasaivolle menevän tien varresta noin 200 metrin päästä tiestä. Sitä kannattaa käydä samalla reissulla ihmettelemässä.

seitapahta

"Seitapahtaa sanotaan myös Kirkkopahaksi (Kirkkopahta), kun se on ollut lappalaisilla niinkun joku kirkkopaikka." 
-Samuli Paulaharju, 1932


seitapahta (2)


Pakasaivo on kaikessa jylhäisyydessään upea paikka. Kannattaa käydä! Vai joko olet jo käynyt?




Ps. Huomenna suunnataan Inariin ja Norjaan, joten blogi hiljenee hetkeksi. Jos pohjoisen maisemat kiinnostaa, niin kannattaa laittaa blogin Facebook-sivut ja Instagram seurantaan. Instagramista minut löytää nimimerkillä @heisaynaja. :)





6 kommenttia:

  1. Käyty on :) Oli kyllä sellainen paikka, että sai miettimään syntyjä syviä.

    VastaaPoista
  2. Kaikenlaisia mystisiä paikkoja Lapista löytyykin!

    Kiva että kävit kommentoimassa mun Jäämeri-juttua, että löysin tänne. Laitoin myös sun Instan seurantaan (kun ei entuudestaan ollut), jos vaikka näkisin lisää lunneja. Meillä ei vajaan vuorokauden mittaisella Norjan retkellä lunnien jumalat oikein olleet suosiollisia...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun löysit tänne ja kommentoit! :)

      Teän seikkailu jäämerelle vaikuttaa mielenkiintoiselta. Jatkoa ootellessa! :) Norjajuttuja tulossa ja varmasti lunnikuviakin tulee blogiin yllin kyllin. :D Käytiin tosiaan Hornøyan lintusaarella, josta saatiin ihailla lunneja ihan näköetäisyydeltä. Juttua tulossa siitäkin paikasta lisää.

      Poista
  3. Käyty on jo takavuosina, ja mennään bongaa nyt elokuussa taas. Mystinen mesta tosiaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo. Kyllä siellä käy mielellään useammankin kerran! :)

      Poista