keskiviikko 2. elokuuta 2017

Autolla pohjoiseen - Inarista Varangin niemimaalle

No niin, vihdoin pääsin hetkeksi keskittyyn blogin pariin. Tää kesä on kyllä tämmöstä menemistä ja tulemista - pakkaamista ja purkamista. Välillä pitäisi töissäkin käydä ja viettää aikaa perheen kanssa. Silloin blogi tulee luonnollisesti kakkosena. Mutta eiköhän tässä kesän jälkeen taas sillekin riitä enemmän aikaa. Vasta kotiuduttiin Ylläksen mummolasta, jossa vietettiin neitin kanssa muutama päivä. Neidin nauttiessa mummon ja ukin seurasta, tää äiti sai hetkeksi ajatukset pois töistä ja lastenhoidosta. Tekee välillä niin hyvää. :) No se siitä, nyt kuitenkin asiaan eli meän kesälomareissun läpikäyntiin. 

Kotiuduttiin reissusta tosiaan reilu pari viikkoa sitte. Tällä kertaa suunnattiin autolla Inariin ja Norjaan. Alkukesästä meillä oli tarkoituksena, että jos vihdoin ja viimein pääsis näkemään ne Lofootit, jota niin moni hehkuttaa. Suunnitelmat muuttuivat siinä vaiheessa, kun ystäväperheen kanssa alettiin suunnittelemaan Inarin reissua. Tultiin siihen tulokseen, ettei ole mitään järkeä lähteä ajaan Inarista Lofooteille. Varsinkaan kun aikaa tälle reissulle oli vain viikon verran (voi miksi, MIKSI Suomen kesä on niin lyhyt!? MIKSI on vaan yksi kesäloma vuodessa?) ja Inarissakin olisi kiva viettää aikaa enemmän kun vain yksi yö.. Siinä sitten tuli mieheni toimesta ehdotus, että ajettaisiin Inarin jälkeen Varangin niemimaalle. Mitä siellä on? Eikö Lofootit ois kuitenki paljon kivempi? Mutta tiiättekö mitä? Ei haitannut yhtään, vaikka Lofootit jäivätkin välistä. Varanginvuono ja niemimaa oli upeaa seutua! <3 Niin upeaa, että sinne suunnitellaan jo uutta reissua (pakko päästä -lista eiku kasvaa vaan..hah.. :D)! Vaikka Varangin niemimaa onkin tunnettu lintubongareitten paratiisina, oli se paljon muutakin! Eikä pidä unohtaa Kirkkoniemeä ja Pykeijaa. Ehdottomasti käymisen arvoisia paikkoja nämäkin. Kyllä Norja osaa yllättää.

Tässäpä siis yhteenvetoa ja reissun parhaita paloja näin alkuun..


Kolme yötä Inarijärven rauhassa


Ensimmäiset kolme yötä vietettiin Hietajoen leirintäalueen mökissä Inarin Partakossa. Sääskiä oli enemmän kuin riittävästi, mutta sehän kuuluu asiaan. ;) Ystäväperheellä oli mukana oma vene, joten heti saapumista seuraavana päivänä pakattiinki eväät sekä kalastusvälineet mukaan, ja suunnattiin järvelle. Rantauduttiin aivan ihanalle pikku saarelle (sillä ei ollu ees nimeä!), joka oli täynnä suopursuja. Ja mikä parasta, siellä ei ollut sääsken sääskeä! Ihan huippu päivä kaikin puolin! Tästä päivästä tuun kirjoittaan vielä ihan oman postauksen myöhemmin, sillä se ansaitsee sen. Tämän päivän jälkeen ihastuin Inariin entistä enemmän.

inari

inari leirintäalue

inarijarvi


Upea Kolttaköngäs Norjan Neidenissä


Inarista meän perhe suunnisti vielä Norjaan viideksi päiväksi. Raja ylitettiin Näätämöstä. Heti kymmenen kilometrin päässä sieltä, Norjan Neidenissä, sijaitsee Kolttaköngäs (Skoltefossen), joka meidänkin piti käydä katsastamassa - kerta ohi muutenkin siitä ajettiin. Paikalle on helppo eksyä, sillä se sijaitsee heti tien varrella. Ja muutes kannattaakin! Upea paikka! Koskea voi ihailla sillalta (jos uskaltaa..) ja sen jälkeen kävellä alas rantaan, niin kuin me teimme. Suosittelen ehdottomasti rantaan menemistä. Siellä voi nimittäin nähdä lohen hyppäävän niiden pyrkiessä koskea ylöspäin. Me nähtiin monta. Oli aika koomista, kun lohet hyppivät kilpaa kuivalle maalle (okei, pikkasen liioiteltua, mutta kuitenki).. enpä oo ennen nähny vastaavaa.. :D

kongas

kongas

kongas (2)

kongas (3)

koski

lohi kongas


Sateinen Kirkenes


Ensimmäinen yö Norjassa vietettiin Kirkkoniemessä. Mökkimajoituksen jälkeen haluttiin vähän luksusta ja varattiin yö hotellista. Majoituttiin Thon Hotel Kirkenesissä, aivan meren rannalla ja lähellä satamaa. Kauaa täällä ei ehitty seikkailemaan. Alkuillasta kävästiin pieni kävelylenkki keskustassa ja seuraavana päivänä käytiin ylhäällä kattelemassa maisemia ennen kuin jatkettiin matkaa. Maisemat olivat ainakin kohillaan, vaikka vähän vettä ripottelikin.

kirkkoniemi

kirkkoniemi kirkko

kirkkoniemi (2)

kirkkoniemi (3)

kirkkoniemi näköalat

kirkkoniemi näköalat


"Pikku-Suomi" eli Pykeija


Matka jatkui kuningasravuista ja suomalaisista sukujuurista tunnettuun Pykeijan kylään. Paikalle satuimme sopivasti lounaan aikaan, joten nälkäisinä marssimme sisään ensimmäiseen ravintolaan mikä vastaan tuli. Nythän häätyy syödä kuningasrapua, kun täällä kertaa ollaan. Makso mitä makso. Niin oltiin päätetty jo alkulomasta. Ja sehän makso! Oisko ollu reilu neljäkymppiä annos. No ei se mitään. Harvemminhan sitä saa. Sitä paitsi luulen, että se olisi ollut vieläkin kalliimpaa jossain hienossa hotellissa. Listalta löytyi myös valas stroganoffia. Sitä siis myös pöytään. Annokset syötiin puoliksi, että saatiin molemmat maistaa sekä rapua että valasta. Valas oli kyllä yllättävän hyvää. Vähän tuli maksa mieleen.. Ruoan jälkeen käveltiin rannalla ravintolasta ostetun jätskin kanssa. Ilma oli puolipilvinen, mutta herranjestas sitä tuulta! Ihan jäätävä! Ei viihytty kauan aikaa, kun jo jatkettiin matkaa.. ei päästy uimaan ei..

pykeija (2)

pykeija


Reissun pääkohde - Varangin niemimaaTästä tuun kirjoittaan vielä monta postausta lisää. Seuraavat kaksi yötä yövyttiin Annijoen leirintäalueella Vestre Jakobselvissä, josta tehtiin sitten päiväretkiä muun muassa Hornøyan lintusaarelle (siellä nähtiin mm. lunneja!) ja "maailman laidalle" Hamningbergiin (postaukset tulossa myöhemmin). Siinä ajaessa leirintäalueelle, jossain Meskelvin tietämillä, mieheni istu pelkääjän paikalla ja huudahti "Kato, merikotkia!!" Missä missä? Siinä ne istu rannalla. Eikä niitä ollu pari, vaan useampia. Heti kun pystyttiin niin käännettiin auto, jotta nähtäis nää linnut paremmin. Muistelin, että siinä oli lähellä p-paikka, jossa oli muitakin pysähdyksissä. Sinne siis! Ei ollu onni matkassa kuitenkaan tällä kertaa, sillä kotkat ehtivät lentää pois ennen kun päästiin paikalle.

varangi (2)

nesseby kirkko

vestre jabobselv

vestre jabobselv (2)

nesseby (2)

varangi lampaat

varangi (8)

varangi (7)

varangi vardo

lunni lintusaari hornoya

varangi (4)


Viiminen yö, ennen kuin suunnattiin Tana Brun kautta takaisin Suomeen ja kotiin, oltiin Meskelvissä lähellä Nessebytä. Vuokrattiin huone viehättävästä talosta ja kävikin niin, että muita turisteja ei näkynyt koko aikana, joten saatiin kuuden(?) huoneen talo kokonaan omaan käyttöön. Jo vain siellä kelpasi viettää viiminen ilta!


Siinäpä reissu pähkinänkuoressa. Tässä vielä tarkempaa reittiä..


Näätämö - Kirkkoniemi - Pykeija - Vestre  Jakobselv - Vardø - Hamningberg - Meskelv - Tana - NuorgamJos jokin asia jäi harmittaan niin se, ettei aikaa ollut enempää. Ja kun tarkemmin ajattelee niin oltais voitu majoittua yksi yö Vardøssa, niin ei ois ollu kiirettä. Oltiin myös ennen reissua suunniteltu, että päästäisiin patikoimaan kansallispuistoon, mutta mieheni teloessa nilkkansa vain viikkoa ennen lähtöä, ei pidemmälle retkelle ois ollu mitään asiaa (eikä se aikakaan ois tosiaan riittäny..) Mieheni sai kuitenkin kalastaa meressä ja minä kuvata. Se oli tärkeintä! Ja ainahan voi palata..Onko lukijoitten joukossa Varangin niemimaalla kävijöitä?

14 kommenttia:

 1. Olipa kiva lukea Varangerista! Lunnit vielä näkemättä. Täytyypä päästä bongaamaan. Terveiset täältä Nuorgamista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Lunnit oli sulosia. Jos tuonne päin joskus eksyt niin suosittelen Hornøyan saarta. Siellä niitä näkee varmasti. Ja läheltä. :)

   Poista
 2. Tosi kiva postaus ja miellyttävä lukea, ja nuo kuvat olivat ihania. Piti joitain pysähtyä ihan pidemmäksi aikaa katsomaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Riikka Maria! Kiva että tykkäsit ja kommentoit. :)

   Poista
 3. En ole käynyt Varangissa enkä nähnyt lunnia, mutta minä olen käynyt Lofootilla, missä siis en nähnyt lunnia. Tuo on kyllä legendaarisen upeaa: minua kiinnostaisi käydä kurkkaamassa veli venäläisen Petsamoa.
  Ette poimineet lohta mukaan, kun kerta oli jäänyt kuivalle maalle?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Petsamo vois olla aika mielenkiintoinen..

   No ei poimittu. Mieheni kyllä vitsaili monta kertaa, että pitäiskö napata mukaan ja paistaa myöhemmin pannulla. :D

   Poista
 4. Varangin niemimaa onkin mulle uusi tuttavuus. Vaikuttaa sen verran mielenkiintoiselta, että täytyy muistaa se, kun ruvetaan suunnittelemaan Norjan roadtripia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin oli mullekki ennen tätä reissua. Joo kanttii pistää korvan taa. Yllätti minut ainakin positiivisesti! :)

   Poista
 5. Kivat maisemat mutta kylmän näköistä... Pitänee päästä käymään Lapissa sitten joskus kun kotiutuu Suomeen, kun ei ole tullut vielä ikinä lähdettyä Rovaniemeä pohjoisemmaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kannattaa kyllä käydä. Harmi, että tuolla on melkeinpä aina kylmä. Olis aika siistiä ottaa aurinkoa nuilla rannoilla! :D Sattui meille aurinkoisia ilmojaki, mutta tuuli oli aika kova.

   Poista
 6. Mä olen nähnyt nämä Varangin maisemat laivan kyydistä, Hurtigrutenin risteilyllä. Tykkäsin kuitenkin enemmän Lofoottien jylhistä vuorista Varangin loivempien muotojen sijaan. Tässä juttua Lofooteilta, jos haluat verrata paikkojen eroja.
  http://www.rantapallo.fi/kaukaahaettua/2017/05/25/lofoottien-lokki-ja-muita-ihmeita/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep. Sehän ero niissä maisemissa tosiaan on. Kyllä mekin vielä joskus Lofooteille lähdetään! Ei niitä maisemia turhaan kehuta. :) Kiitos linkistä. Täytyy käydä tutustumassa.

   Poista
 7. Hyvää tietoutta Varangista. Kiitos; sinne suunnittelemme reissua kesällä 2018.

  VastaaPoista
 8. Täällä mennään parasta aikaa. Henkeä Salpaavaa. Me ylitettiin raja myöskin Näätämöstä sieltä Kirkkoniemeen ja yöksi Hamningberiin. Kävästiin Vardössä kun haluttiin ajaa meren alaista tunnelia pitkin. Nyt matka jatkuu Nordkappiin. Ja yritetään sieltä ajella
  Lofooteille. Näistä jo nähdyistä paikoista Hamninberg ja tie sinne oli kertakaikkisen vaikuttava.

  VastaaPoista