perjantai 17. maaliskuuta 2017

Aurinkotupa - Pienten hiihtäjien suosikkipaikka

Tämä paikka ei paljoa esittelyjä kaipaa. Ei varsinkaan lapsiperheille, jotka Ylläksellä lomaansa tykkäävät viettää. Näin ainakin voisin vahvasti veikata. Latukahvila Aurinkotupa sijaitsee Ylläsjärven puolella ja on suosittu paikka etenkin hiihtäjien keskuudessa. Jos hiihtäminen ei yhtään houkuta, niin vaihtoehtoisesti sinne pääsee lumikengillä tai vaikka kävellenkin. Ihan vierestä menee moottorikelkkareitti, joten kahvila toimii taukopaikkana myös kelkkailua harrastaville.

Eräänä kauniina päivänä otettiin pikkuisen kanssa ukki mukaan, ja suunnattiin yhdessä tänne suosittuun kahvilaan. Tällä kertaa me ei kuitenkaan hiihdetty, eikä muutenkaan rasitettu itteämme päästäksemme paikalle. Me mentiin sinne autolla. Aurinkotupa on kyllä siinä mielessä kiva, että jos perheessä on niitä pieniä, jotka ei jaksa (tai osaa) hiihtää, niin aina voi laittaa sukset autoon ja huristella paikan päälle opettelemaan hiihtämistä. Aurinkotuvalta löytyy nimittäin lapsille suunnattu hiihtomaa, jossa tuota taitoa voi opetella. Heti sen jälkeen kun oltiin ajettu auto tuvan parkkipaikalle, katse kiinnittyi lapseen, joka yritti kovasti päästä pientä mäkeä ylös (oi mikä suloisuus..). Tätä opiskelua oli niin ihana seurata. Ja tämä pikkuinenhan ei kuulkaas luovuttanut! Ei sitten ollenkaan. Hetken aikaa aherrettuaan hän vihdoin ja viimein pääsi ylös. Oikea asenne!

aurinkotupa hiihtomaa


aurinkotupa (8)
Siellä sitä voi perheen pienimmät harjoitella hiihdon saloja!

aurinkotupa


Alueella on muutenkin lapsille kaikkea kivaa tekemistä. Siellä on pulkkamäkilaavu ja poroaitaus, jonka takaa voi ihastella näitä meidän söpöjä lappilaisia otuksia. Eikä kyllä itellänikään ole mitään pulkkamäkeä (eikä poroja!) vastaan. Eli hyvin siellä viihtyy aikuisetkin. :)

aurinkotupa
Aurinko paistaa tuvan etupihalle mukavasti. Jo vain silloin penkeillä kelpaa kaakaota siemailla.

poro aurinkotupa
No Helou!

porot

aurinkotupa

aurinkotupa
Pulkkamäki tunturinäköalalla

aurinkotupa laavu
Aurinkotuvan pihalla on myös hieno laavu, jossa voi paistaa makkaraa 

aurinkotupa laavu

aurinkotupa laavu

Aurinkotuvalle pääsee helposti hiihtämällä. Ylläsjärven kylältä, Tunturihotellilta, matkaa kertyy muutama kilometri eikä Hotelli Ylläsrinteeltäkään ole kuin reilu kilometri. Maasto on tasaista, joten lapsillakin on helppo hiihellä. Autolla jos haluaa tulla, niin kahvila sijaitsee Junkajänkäntien päässä. Tien nimi vain navigaattoriin ja loput neuvomiset perille hoitaakin sitten opasteet. Hiihtäminen sinne se kuitenkin parasta on, jos vain kykenee. Mikäs sen mukavampaa kuin nauttia hiihdon jälkeen pullakahvit. Lapsillekin varmasti tuo hyvää motivaatiota se, kun palkinnoksi kovasta hiihtosuorituksesta luvataan kaakao ja munkki. ;)

aurinkotupa

aurinkotupa

aurinkotupa laavu

aurinkotupa latu
Tämä latu vie muun muassa Hotelli Ylläsrinteelle

aurinkotupa

Aurinkotupa on kiva paikka. Tänne tullaan varmasti myöhemmin neidin kanssa opettelemaan hiihdon alkeita, sitten kun sen aika on. Ennen sitä tyydytään kuitenkin pulkkamäkeen ja porojen ihmettelyyn.

Olinkos yhtään oikeassa, onko Aurinkotupa muille lapsiperheille tuttu?


4 kommenttia:

 1. Joo, aurinkotuvalla on käyty kävellen, suksilla ja autolla. Jouluna 3v:n mielestä hienointa oli edellämme kulkenut lumilinko sekä kahvilan nurkkaus, jossa oli kopallinen leluja :)

  VastaaPoista
 2. Itsehän inhoan hiihtämistä yli kaiken - liekö tällainen pääkaupunkiseutulaisen perisynti, mene ja tiedä. Ihana aurinkoinen päivä teillä ollut reissussa mukana. Aurinko saisikin jo paistella enemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mieki innostuin tosissaan hiihtämisestä vasta muutama vuosi sitten. Onneksi on muitakin talvilajeja mitä harrastaa. Täällä on ollut nyt ihan mukavan aurinkoisia kelejä. Toivottavasti niitä on paljon tässä kevään aikana!

   Poista