torstai 23. helmikuuta 2017

Seikkailua Pienellä Karhunkierroksella

Viime viikonloppuna meän perhe suuntasi Kuusamoon, kuten jo tässä aiemmassa postauksessa kävi ilmi. Vaikka ehdin jo hätääntyä, saadaanko mistään enää mökkiä näin hiihtolomien alla, niin onneksi kohtuuhintainen ja vieläpä hyvä sellainen löydettiin Juumasta. Kyseessä oli Retkietappi. Ja häätyy sanoa, että nappiin meni reissu myös majoituksen osalta. Mökki oli ihan perustasoa ja hintaansa nähden hyvä. Ihana oli päästä saunaan pitkän (ja välillä aika haastavankin :D) ulkoilun päätteeksi. Koska Retkietappi sijaitsee ihan Pienen Karhunkierroksen lähtöpisteessä, vauvan kanssa oli vaivatonta lähteä retkeilemään, kun ei tarvinnut kuin aukaista ovi ja olit jo melkeinpä reitillä. Tämän lisäksi palvelu oli erinomaista. Voin suositella lämpimästi kyseistä paikkaa muillekin!

Koska majoituttiin lähellä Oulangan kansallispuistoa ja Pientä Karhunkierrosta, niin pakkohan meän oli lähteä sinne seikkailemaan. Varovasti mietittiin, että jos Jyrävälle päästään, niin oispa hyvä. Täytyyhän se yksi Suomen suurimmista vesiputouksista nähdä myös talviaikaan kerta täällä ollaan. Ja mehän päästiin. Ja takaisinkin vielä! Ihan hymyssä suin palattiin mökille, vaikka kieltämättä se hymy hyyty (siis mulla!) heti alkumetreillä. Oli nimittäin ne korkeuserot jo heti alussa sitä luokkaa, että olin jo kääntymässä takaisin. Ei se korkeus niinkään haitannut, vaan jäiset rappuset. Onneksi siellä oli kuljettu paljon ja tehty polkuja myös rappusten viereen. Silti oli aika mielenkiintoista yrittää vauva rintarepussa laskeutua jäisiä mäkiä alas, joten alussa jouduinkin turvautumaan pyllymäkeen :D (ei silti huolta, ei ne mäet niin hurjia olleet). En edes halunnut ajatella siinä vaiheessa miten me päästään ne takaisin ylös. Mehän ei tajuttu myöskään näin suomalaisina laittaa jalkaan liukuesteitä (tai nastakenkiä). Tietenkään. Ulkomaalaisilla oli. Tuli kieltämättä vähän tyhmä olo..

niskakoski riippusilta pieni karhunkierros

niskakoski pieni karhunkierros
Niskakoski

myllykoski pieni karhunkierros
Myllykoski

myllykoski pieni karhunkierros

myllykoski pieni karhunkierros

myllykoski pieni karhunkierros

myllykoski pieni karhunkierros

Loppumatka Jyrävälle menikin sitten hyvin ja maisemat olivat upeat! Paljon tuli vastaan ulkomaalaisia ryhmiä lumikenkineen (ja liukuesteineen), sekä valokuvaajia. Ruuhkaa oli kiitettävästi näin talvellakin. Jyrävälle tullessa piti ihan kysyä mieheltä, "Missä se on?". "No tuossa noin!" "Jaaaa.." En meinannu ihan uskoa vieläkään. Sehän oli ihan jäässä. Mikä pettymys! :D

pieni karhunkierros

aallokkokoski pieni karhunkierros
Aallokkokoski

jyrävä pieni karhunkierros
Siellä takana se on! Jyrävä talvipuvussaan..:D

jyrävä pieni karhunkierros

Aivan Jyrävän vieressä Siilastuvalla pysähdyttiin syömään ja levähtämään ennen kuin jatkettiin takaisin samaa reittiä takaisin. Pieni Karhunkierros olisi ollut yhteensä 12 km pitkä, mutta me taivallettiin noin 7 km, 3,5 km suuntaansa. Olisikin ollut sulaa hulluutta lähteä talvella kiertämään koko reitti näin pienen kanssa. Ainakin meidän mielestä. Vähempikin riitti meille tällä kertaa. Näkemättä jäi reitiltä mm. kalliosaari ja kallioportti (jokikanjoni, josta ois varmasti avautunu upeat maisemat!), mutta siellähän niitä rappusia vasta ois ollutkin. Meillä meni muutenkin yli neljä tuntia jo tuolla retkellä. Jos oltais käyty koko kierros, ois matkassa menny varmaan koko päivä, ja seuraava yöki. Joo ei kiitos.

siilastupa autiotupa pieni karhunkierros

siilastupa autiotupa

siilastupa autiotupa

siilastupa autiotupa

jyrävä pieni karhunkierros
Jyrävä paluumatkalla. Ilmakin muuttui siinä välillä.

jyrävä pieni karhunkierros

pieni karhunkierros kartta
Tarkempaa karttaa.

Vähän ennen mökille pääsyä alkoi neiti olemaan jo aika sippi reissusta, joten saatiin pistää töppöstä toisen eteen. Kunnon treeni saatiin loppumatkasta aikaseksi, mutta ai että oli hyvä olo, kun mökille päästiin. Voin sanoa, että ei tarvinnut kauaa illalla unta haeskella. Nii joo, mites ne mäet, jotka oli alkumatkasta muka niin hirmu haastavat.. Niitä ei taidettu enää edes muistaa paluumatkalla, oli sen verran kiire. Saattoi johtua toki myös siitä, että mieheni kantoi vauvaa rintarepussa tällä kertaa ;) (ai miten niin olen muka arka..)

Onko siellä muita innokkaita retkeilijöitä? Onko Pieni Karhunkierros tuttu reitti?


Ps. Seikkailujen helmiä löytyy nyt myös Facebookista! Käyhän tykkäämässä ;) Eikä kannata unohtaa myöskään Instagramia ja Bloglovin'ia.14 kommenttia:

 1. Minulla ei olisi varmaan huumorintaju riittänyt käydä tuollaisilla retkillä silloin, kun poikani oli vielä vauvaiässä. Nostan hattua! :) Ihania talvikuvia - taas. Niitä on näin sisätiloissa, lämpöisessä mukava katsella.
  Nastakengät on kyllä näppärät. Ei tarvitse muistaa erillisiä pohjia kuljettaa mukana ja autolla ajaminenkin onnistuu hyvin nastoista huolimatta. Valtavan ihana pipo teidän pienellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mimmi! :) Joo kyllähän siinä täytyy olla asenne itellä kohillaan, jos vauvan kanssa lähtee vähänkään pidemmälle retkelle. Ja kyllä, myös sitä huumorintajua! :D Nastakengät on kyllä huiput. En tajua miten me ei tajuttu niitä ottaa mukaan :D nykyään sitä vaan huolehtii, että pikkusella on kaikki mukana..

   Hyvää viikonloppua sinne! :)

   Poista
 2. Olin viime marraskuussa ensimmäistä kertaa Pienellä (ja isolla) Karhunkierroksella. Hieno paikka kyllä ja juurikin vauvan kanssa olisin minäkin voinut tuolla käydä. Itse käveleviä lapsia en suostuisi mukaan ottamaan, Kaikki ne jyrkänteet ja kuohut olisivat mun hermoille liikaa jos mukana olisi poukkoileva taapero tai leikki-ikäinen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Mullaki kävi mielessä, että jos ois mukana taapero tai vähän isompi lapsi niin ois hermot koetuksella. Ja nyt kun oli vielä kaiken lisäksi liukastakin. Taisin muuten lukea teän Karhunkierroksen reissusta. Meilläkin haaveena ois lähivuosina vaeltaa koko karhunkierros! Ilman lapsia tosin. :D

   Mukavaa viikonloppua! :)

   Poista
 3. Kauniita kuvia! Erityisesti noissa Jyrävän kuvissa kivasti hennot lumihiutaleet tuovat kivan pysähtyneen efektin kuviin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) nuista lumisateessa otetuista kuvista tuli kyllä hienoja.

   Poista
 4. Hyvä, että käännyitte Jyrävältä. Talviaikaan muu osa reitistä on vähemmän kuljettua ja Kallioportin portaat olisivat olleet huomattavasti hankalammat kuin tuolla kulkemallanne reitillä.
  Mukava retki. Tuon ikäinen oli minunkin tenavani kun ensimmäisen kerran vein hänet Jyrävälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin onneksi järkeiltiin. Ei siis olla oltu ainoat, jotka on pikkuisen raahannut retkelle mukaan. :D tuo reitti on tosiaan kyllä sellainen mihin ihan huoletta voi vauvan kanssa lähteä. :)

   Poista
 5. Ootteko ite oottaneet nuo kuvat? Todella hienoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ollaan. Kaikki kuvat on itse otettuja. Kiitos paljon! :)

   Poista
 6. Kumpi harrastaa kuvausta, mikä kamera teillä on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä harrastan enemmän, mutta osa kuvista on myös mieheni ottamia. Meillä on Olympuksen OM-D -sarjan E-M5 Mark II.

   Poista
 7. Joo sorry, sehän tulikin jo tuolta tiedoista ilmi. Kiitos kameramerkistä!

  VastaaPoista