perjantai 1. syyskuuta 2017

Hornøya - Lintujen valtaama saari

Hornøyan saari on kyllä yksi erikoisimmista paikoista missä olen elämäni aikana käynyt. Vaikka olin lukenut jo aiemmin saaren olevan asuinpaikka kymmenilletuhansille linnuille, tuli niiden määrä silti yllätyksenä. Voiko yhdessä paikassa ollakin niin paljon lintuja? Ihan käsittämätöntä! Saari onkin lintubongareitten ja valokuvaajien suosiossa, sillä siellä pääsee ihan lähietäisyydelle monien siivekkäiden kanssa. On lokkeja, kiisloja, karimetsoja, pikkukajavia ja vaikka mitä. Tunnetuin asukki kuitenkin lienee värikkään nokan omaava lunni! Tää tais olla muuten tärkein syy siihen miksi tuonne saarelle välttämättä halusin :D "Kaikkeen sitä joutuukin", taisi mieheni todeta tässä kohtaa. Mut hei, onhan lunnit jo niin söpöjä kuvissa, että pakkohan ne oli käydä bongaamassa ihan livenä. Ja sitä paitsi, ei sinne ollut Vardøn satamasta kuin kymmenen minuutin venematka. Johan siellä äkkiä käväsee mutkan. No problem!

vardo norja
Sateisen harmaa Vardø

Kun saavuttiin Vardøøn, oli kello jo reilusti yli yhen. Vaikka sitä yritettiin kuinka ajoissa olla liikkeellä, menee aamutoimissa aina aikansa. Varsinkin kun meidän neiti nukkua posottaa helposti ysiin, joskus jopa kymppiin asti. Ennen kuin jaksettiin ajatellaakaan satamaan menoa, oli saatava lounasta jotta nälkäkiukku ei yllätä - saarella kun ei ole minkäänlaista ravintolaa eikä palveluita. Sen takia kannattaakin pakata eväät mukaan, jos saarella haluaa yhtään kauemmin aikaa viettää.

Lounaan jälkeen saavuttiin satamaan. Oltiin jo aiemmin tutkittu venekyytien aikatauluja, jotta tiedettäisiin noin suunnilleen mihin paattiin kannattaa hypätä. Kesäaikaan saarelle pääsee neljä-viisi kertaa päivässä ja viimeinen paatti takaisin satamaan lähtee klo 17 (tarkemmat aikataulut löydät täältä!). Menopaluulippu maksaa 400 NOK. Laskettiin, että pari tuntia saarella riittäisi meille hyvin, joten noustiin klo 15 lähtevään veneeseen. Matkalla kannattaa muutes tähyillä merelle, jos sattuisi näkymään harmaahylkeitä tai valaita. Harmi kun meillä ei ollut sen suhteen onni matkassa. Olisi ollut niin siistiä nähdä valas! Tosin, ei me kauheasti ehitty niitä edes bongailemaan eikä sillä ilmalla mitään maisemia kovin näkynytkään..

vardo satama norja
Vardøn satamaa

Kymmenen minuuttia myöhemmin ihmeteltiin suu auki saaren menoa. Sitä lintujen määrää ei voinu millään käsittää (kyllä, nuo kuvissa näkyvät mustat läntit on lintuja, ei likatahroja kameran linssissä! :D). Niitä oli ihan joka paikassa. Ja se ääni mikä niistä lähti. Ihan järjetön! Eikä tainu kukaan välttyä kakkasateestakaan.. huppu olisi ollut älyttömän hyvä juttu näin jälkikäteen aateltuna.. :D

hornoya lintusaari

hornoya lintusaari

hornoya lintusaari

hornoya norja

hornoya norja

hornoya norja

hornoya lokki

Saarella on merkityt polut, joita pitkin kävellä. Kannattaa varata mukaan hyvät kengät, sillä polut olivat ainakin meidän vierailun aikana hyvin liukkaita ja mutaisia. Ja täytyy muistaa, että merkityistä reiteistä ei saa poiketa, jotta lintujen pesimisrauha säilyy! Miettikää, miten kaikki linnut pesivätkin samalle kalliolle! Eihän ne mahdu siellä olemaan mitenkään. Polkujen varrella näkyikin muutama kuollut poikanen. Varmaan raukat tippuneet pesistään..


hornoya lintukallio

hornoya lintukallio

hornoya lintusaari

hornoya norja

hornoya lintukallio
Saaren oma huussi :D


hornoya lintu pesä

hornoya norja

Saarella on myös majakka, jossa voi yöpyä lisämaksusta. Odotin lunnien lisäksi kovasti majakan näkemistä, mutta kuultiin jo satamassa, että kivivyöry oli katkaissut reitin eikä majakalle tällä kertaa ollut mitään asiaa. Harmitti kyllä kovasti, että osa saaresta jäi näkemättä! No näinpähän edes ne lunnit..

hornoya lunni

hornoya lunni

hornoya lunni

Vaikka lunnit ihania veijareita olivat, alkoi jo tunnin päästä haluttamaan takaisin satamaan. Veneen kuljettaja kyseli ennen rantautumista monelta hän voisi hakea meidät pois. Oltiin kaikki paikallaolijat yksimielisiä siitä, että klo 17 olisi hyvä aika. Jos vaan ois tienny miten pieni alue loppujen lopuksi on (kun sinne majakalle ei päässyt..), oltais pyydetty hakemaan jo neljän aikoihin. Meni meinaan tunti aika hitaasti siellä kylmässä ootellessa..

Vaikka Hornøyan saari lintubongareiden paratiisi onkin, on se niin mielenkiintoinen ja erikoinen paikka, että suosittelen sitä muillekin. Vaikka et linnuista mitään ymmärtäisikään..


Joko saari on sinulle tuttu?


Tämän jälkeen jatkettiin matkaa Hamningbergiin "kuumaiseman" läpi. Siitä lisää ensi kerralla!Jatka lukemista..

Mietitkö mikä reissu kyseessä? Käväse lukemassa aiemmat postaukset. :)7 kommenttia:

 1. Onpa hurjan kuuloinen paikka. En ole ihan varma haluaisinko itse vierailla tuolla ilman kuulosuojaimia ja kertakäyttösadetakkia :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi. Ei ole ihan lintupelkoisille tarkoitettu tämä paikka. Kuulosuojaimet ois ollu kans kova sana! :D

   Poista
 2. Meitä harmitti myös, että liikkumatila saarella oli kivivyöryjen takia rajautunut niin kapeaksi. Muuten kyllä oli niin ihmeellinen luonnonnäytelmä kyseessä, että ehdottomasti kannatti mennä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä kannatti! :) Maailma on ihmeellisiä paikkoja täynnä..

   Poista
 3. Hitchcockin Linnut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuli kieltämättä pari kertaa kyseinen elokuva mieleen! Se on varmaan kuvattu tuolla!! :D:D

   Poista
 4. Aivan mahtava mesta.Tänä aamuna kaverin kanssa vietettiin pari tuntia saarella. Lunnit etenkin ja lintujen määrä yllätti. Suosittelen��

  VastaaPoista