torstai 15. kesäkuuta 2017

Historian havinaa Splitin vanhassakaupungissa

Yksi Kroatian matkan kohokohdista oli päiväretki Splitiin. Bracin saarelta tähän historialliseen kaupunkiin pääsee helposti lautalla. Matka kestää noin 50 minuuttia ja menolippu hengeltä oli muutaman euron luokkaa. Olin pistänyt varta vasten kuitin talteen, jotta voisin ilmoittaa tänne tarkan hinnan, mutta yllätys juuri ne kuitit on hukassa. Pöydällä on vinopino kuitteja, mutta ykskään niistä ei ole hyödyllinen. :D Ja tämä huonomuistinenhan ei muista tietenkään yhtään paljon meillä liput maksoi.. No näillä mennään. Jadrolinijan sivuilta löytyy kuitenkin tarkemmat hinnat ja aikataulut. Nopeasti katottuna menolippu hengeltä olisi 28 kunaa (hmm..kuulostaa kyllä vähän tutulta..) eli 3,80 euroa. Tämä hinta on siis sesongin ulkopuolelta. Sesongin ollessa päällä lippu on luonnollisesti kalliimpi.

Split kroatia

Split kroatia

Split kroatia

Split vanha kaupunki

Split kroatia

Suurin osa ajasta meni pyöriessä vanhassakaupungissa. Välillä pysähdyttiin ostamaan myyntikojuista tuliaisia ja välillä istuskeltiin portailla ja nautittiin kauniista ilmasta.

Splitin tunnetuin nähtävyys Diocletianuksen palatsi kattaa suurimman osan vanhastakaupungista. Palatsialueen rakennutti itselleen Rooman valtakunnan keisari Diocletianus kruunusta luopumisen jälkeen n. vuonna 300 jKr  - tarkoituksena viettää palatsissa eläkepäiviä. "Palatsi" sanana on hieman harhaajohtava, sillä se ei ole mikään yksittäinen  rakennus, vaan ennemminkin laaja alue, joka on nyt täynnä ravintoloita, pieniä putiikkeja ja historiallisia rakennuksia. Alueen sisällä asuu nykypäivänä n. 3000 paikallista! Toisin sanoen Splitin vanhakaupunki muodostui aikoinaan palatsin ympärille. Palatsialue on varmasti yksi merkittävimmistä Rooman ajan nähtävyyksistä. Ja ai niin, onhan se tietysti myös Unescon maailmanperintökohde!

Split diocletianuksen palatsi

Split vanhakaupunki

split vanhakaupunki

Palatsialueella on mm. St. Domniuksen katedraali, jonka 60 metriseen kellotorniin pääsee rahaa vastaan kiikkumaan. Sinne mekin mentiin. Pääsylipun hintaa en tarkalleen muista (myös tää kuitti on hukassa :D), mutta ei se montaa euroa ollut. Kapeista ja jyrkistä portaista huolimatta ylös torniin kannattaa uskaltautua. Oli nimittäin aika huikaisevat näkymät!

Split St. Domniuksen katedraali kellotorni

Split kellotorni kroatia

Split kellotorni kroatia

Split kellotorni kroatia

Split kellotorni kroatia

Split kellotorni kroatia

Split kellotorni kroatia

Split kellotorni kroatia

Päivä hupeni liian nopeasti ja pian meidän täytyikin jo suunnistaa takaisin satamaan. Paljon jäi nähtävää - aika ei yksinkertaisesti riittänyt kaikkeen. Olisin halunnut käydä vielä ainakin Marjan-kukkulalla. Se on kuulemma hieno, mutta sinne olisi varmaan tarvinnut toisen kokonaisen päivän. Riva-rantabulevardia pitkin käveltiin sentäs takaisin satamaan (sekin oli kyllä sattumaa..). Hitsit kun olisi ollut aikaa pysähtyä hetkeksi johonkin rannan ravintoloista, tunnelma siellä oli mieletön! No mutta, jääpähän jotain seuraavalle kerralle! ;)


Jatka lukemista..

Jos muut Kroatia -postaukset menivät ohi suun, löydät ne seuraavista linkeistä:
Alkupaloja Kroatiasta
Supetar - Ihastuttava pieni satamakaupunki
Supetarin yläpuolellaTykkäsitkö? Seuraa blogia FacebookissaInstagramissa ja Bloglovin'issa!6 kommenttia:

 1. Splitin vanhakaupunki oli kyllä kiva kohde! Ja kellotorniin kipuaminen kahden lapsen kanssa ihan painajainen... Mun mielestä viime toukokuussa pääsymaksu oli vain 2 euroa aikuiselta! Ei siis ole ainakaan hinnalla pilattu. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin vaan kuvitella! :D ne portaat oli kyllä välillä ihan kamalat! Joo mieki muistelisin että sitä luokkaa se lippu oli. Ei yhtään paha! :)

   Poista
 2. Onpa upeita kuvia! Split vaikuttaa kyllä mukavalta kohteelta. Syksyn perheloman kohde on vielä vähän hakusessa, mutta Kroatia on yksi vahva vaihtoehto. Kiva siis lueskella näitä sun reissupostauksia sieltä päin :)

  http://fiiaelina.blogspot.com/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Ja kiitos! :) Ite ainaki ihastuin Kroatiaan, joten vahva suositus. Pakko päästä joskus uudelleen. Vielä on ainakin tulossa yksi Kroatia postaus.:)

   Poista
 3. Matka Splitiin ja Trogiriin on pian edessä. Kävin tsekkailemassa vinkkejä ja virittäytymässä tunnelmaan ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kiva jos blogistani on ollut hyötyä! :) Mukavaa matkaa! Oi että, pääsispä itekki takaisin nuihin maisemiin.. :)

   Poista