torstai 15. joulukuuta 2016

Norjan roadtripin parhaat palat, osa 2


Viime kirjoituksessa kävin läpi meän Norjan alkureissun kohokohtia (missasitko?, juttuun pääsee tästä) Jatketaan siis samalla aiheella. Tässä tulee loppureissun parhaimmat palat.


Patikointia Gangsåstoppenilla


Tämä oli kyllä paikka, joka yllätti ihan täysin! Oltiin tultu edellisiltana Harstadiin ja mietittiin kovasti mitä ohjelmaa keksisimme seuraavalle päivälle. Karttaa tutkiessa huomattiin, että kaupungin ulkopuolella on kukkula. Täytyihän se käydä kattomassa millainen paikka on kyseessä ja pääsiskö sinne mahollisesti ylös asti. Ja pääsihän sinne, vielä polkua pitkin! Auto jätettiin parkkipaikalle ja loppumatka käveltiin ylös. Matkan pituutta en enää yhtään muista, sen vain, että pitkä se ei ollut. Polku oli kivikkoinen, mutta se ei haitannut. Hyvin pääsi kulkemaan. Aikaa siinä vain meni, kun joka välissä piti pysähtyä ihastelemaan ja kuvaamaan maisemia.

Gangsåstoppen norja patikointi

Gangsåstoppen norja patikointi

Gangsåstoppen norja patikointi

Gangsåstoppen norja patikointi

Gangsåstoppen norja patikointi


Ylhäällä oli laavu ja pöytä, mutta paras yllätys oli kuitenkin ne maisemat. Taas, jälleen kerran! Hitsit kun ei tietty tätä ja matkaeväät jäi autoon. Ois ollu nimittäin sen verran upeat puitteet nauttia täällä lounasta. Voittaa ihan minkä tahansa ravintolan sata-nolla! Tulistelupaikkaa siellä ei tainnut olla..(saa korjata, jos oon väärässä). Eli siis seuraavalla kerralla retkikeitin mukaan (joo seuraava kerta tulee varmasti, jos tuonne suunnalle eksyy!) ja kunnon gourmet-ateriaa tuonne korkeuksiin nauttimaan. Tilaukseen vielä samanlainen nätti ilma kun meillä oli niin avot! :)  Tuosta tulistelupaikasta tuli muutes pikku juttu mieleen.. Norjassa retkelle lähtiän kannattaa huomioida, että avotulenteko on kielletty kesäaikana metsän läheisyydessä. Käsittääkseni kuitenkin tunturin laella tulenteko on sallittu.

Gangsåstoppen norja patikointi

Gangsåstoppen norja patikointi

Gangsåstoppen norja patikointi


Narvikfjelletin valloitus


Toinen ihastuttava patikointiretki koettiin seuraavana päivänä Narvikissa. Oltiin tultu edellispäivänä yöksi hotelliin, joka sijaitsi ihan Narvikfjelletin juurella. (Jos halutaan kuitenkin olla tarkkoja niin kyseessä on Fagernesfjellet, joka on vain yksi osa laajaa Narvikfjelletiä.) Otsikko on kieltämättä muutenkin vähän harhaanjohtava. Me ei suinkaan valloitettu sitä korkeinta Fagernesfjelletin nyppylää, sillä sen korkein kohta on 1272 metrissä, vaan meille riitti vähempikin. Myös tänne, ihan niin kuin Gangsåstoppenillekin, lähettiin ajatuksella "ihan vaan kävelylle.." Ei edes edellispäivä opettanut meitä varaamaan mukaan tarpeeksi evästä (oli meilä pari satsumaa..), koska mehän lähettiin vaan lenkille. :D Just. Se lenkillä olo muuttui sitten kertaheitolla kunnon patikoinniksi.

Lähettiin siis matkaan joskus aamupäivällä. Ylös päin vie tie, jota pitkin oli helppo kävellä. Jonkin aikaa kiivettyämme tuli muutamia paikallisia (ainakin siltä vaikuttivat) vastaan tai ohi JUOSTEN (kyllä! ja ripeää vauhtia vielä!). Jestas sentään.. Ja ite kun luulin olevani ihan hyvässä kunnossa. :D No, ei ole ainakaan tuolla asuvilla lenkkimaisemista valittamista . Kelpais kyllä mullekin..

narvik fagernesfjellet patikointi norja


Tien päässä sijaitsee Fagernesfjelletin näköalapaikka noin 650 metrissä, josta oli ihan huikeat näkymät. Oli kyllä yks upeimmista paikoista, jonka oon elämäni aikana nähny. Muistaakseni tänne meni myös gondolihissi, jos ei ole voimia tai aikaa kiivetä.


narvik fagernesfjellet patikointi norja

narvik fagernesfjellet patikointi norja

Näihin korkeuksiin se meidän "lenkki" piti siis alunperin päättyä. Suunta ylöspäin alkoi kuitenkin houkuttelemaan kun huomattiin, että muitakin innokkaita patikoijia oli jatkamassa matkaansa. Ja pakkohan se oli vielä nähä ylempää maisemia. Ainoa vaan, että meillä alkoi olemaan jo vähän nälkä ja satsumat oli tuhottu jo ajat sitten. Näköalapaikalla ois ollu kahvila, mutta tietenkin silloin kun sellaista todella olis tarvinnu, niin se oli kiinni. Päätimme silti olla reippaita ja jatkaa matkaa vielä vähän ylemmäs. Onneksi meillä oli jalassa vaelluskengät, sillä matka jatkui ilman helppokulkuista tietä, ja mukana paljon vaatetta. Muuten ei ois tullu kyllä mittään.

narvik fagernesfjellet patikointi norja

narvik fagernesfjellet patikointi norja

narvik fagernesfjellet patikointi norja

narvik fagernesfjellet patikointi norja


Lopulta nälkä alkoi voittamaan ja oli suunnattava alas. Lisäksi nuila korkeuksilla alkoi olemaan jo sen verran liukasta, että itellä alkoi jo hirvittämään. Mutta se RAUHA mikä tuolla oli. Ihan mieletön! Ainoa mikä kuulu oli tuulen vingunta. Ei mitään muuta. narvikfjellet norja patikointi

Ihan varma ei olla siitä kuinka korkealla loppupeleissä käytiin, mutta reissun jälkeen karttaa tutkiessa arvioitiin, että suunnilleen siinä 1160 m korkeudessa. Hurjaa! Kyllä muuten maistui ruoka tämän reissun jälkeen hyvältä. :)


Tähän loppui Norjan reissun muistelut. Oliko muille tuttuja paikkoja? Mitä tykkäsitte?
2 kommenttia:

  1. Hurjan korkealla kävitte! Maisemat on tuolla kyllä niin komeat. Aina vähän hävettää myöntää, etten ole vieläkään käynyt Norjassa, vaikka se on niin lähellä. Sitä jotenkin aina ajattelee, että lähelle ehtii vielä myöhemminkin ja tulee koluttua kaukokohteita, vaikkä lähellä on näin upeita maisemia. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan totta! Varmasti moni ajatteleekin niin. :) Ite taas oon käyny enemmänki juuri Norjassa ja muualla Euroopassa. Täältä Lapista kun on niin paljon helpompi lähteä esim Norjaan kuin kaukomaille. Mutta kannattaa käydä! Todella upea maa! :)

      Poista