maanantai 26. kesäkuuta 2017

Roadtrip Bracin saarella

Meidän ei pitänyt vuokrata autoa - ei tällä kertaa. Ainoa mitä oltiin valmiiksi suunniteltu oli päiväreissu Splitin kaupunkiin ja retki Bolille katsastamaan Kroatian tunnetuin (ja monien mielestä jopa kaunein!) ranta Zlatni Rat. Koska ranta sijaitsee eteläpuolella saarta ja meidän majoitus pohjoisessa, täytyi sinne mennä joko taksilla, bussilla tai omalla autolla. 

Tulopäivänä satuin kuitenkin juttelemaan lautalla oppaan kanssa. Kyselin hieman missä hotellialueella on lähin marketti, josta saisin neitille lisää vaippoja ja ruokaa. Siinä sitten tulin myös kysyneeksi mitä kaikkea nähtävää Bracin saarella on. Opas kehui Vidova Goraa, joka on saaren korkein kohta. Maisemat sieltä olisivat kuulemma huikeat ja Zlatni Rat näkyisi ylhäältä upeasti. Ainoa vaan, että helpoiten sinne pääsee vuokra-autolla eikä bussit kulje kovin hyvin. "Ehkä se jää sitte tällä kertaa välistä", ajattelin. Tämän lisäksi saari olisi täynnä ihastuttavia pieniä kyliä, mahtavia maisemia ja vuoristoteitä. Autolla ajaminen ei olisi vaikeaa ja kaikkein parhaiten saaresta saisi irti juurikin vuokra-autolla. Kieltämättä tässä kohtaa alkoi auton vuokraaminen kovasti houkuttelemaan!

Ja niinhän siinä sitten kävi. Muutama päivä myöhemmin startattiin vuokra-autot hotellin pihasta ja lähdettiin huristelemaan pitkin saaren teitä, ensimmäisenä kohteena Vidova Gora.Kroatian saariston korkein huippu Vidova GoraEnnen lähtöä oltiin tutkittu kartasta mitä tietä pitkin huipulle kannattaa ajaa. Saaren tiet ovat pieniä ja kapeita, joten ihan huonommille teille emme halunneet lähteä seikkailemaan. Aikakin lasten kanssa oli rajallinen. Pari päivää aiemmin olimme käyneet kävelyllä Supetarin "yllä" ja huomanneet siellä, että pienimmät tiet oli paikoitellen huonossa kunnossa, kapeita ja jyrkkiä. Päädyimme sen vuoksi ajamaan niitä suurimpia teitä, mitä karttaan oli merkitty, jotta matkamme etenisi joutuisasti (ja kaikilla olisi mukavaa vielä matkan jälkeenkin :D). Tosin niillä suuremmillakaan teillä ei saanut (eikä uskaltanut) ajaa kuin kuuttakymppiä korkeintaan.

Tie Vidova Goralle oli hyvä ja alkumatka meni tuijotellessa auton ikkunasta hienoja maisemia merelle. Vau, Voiko upeampaa enää ollakaan? No voi. Todellakin! Siinä vaiheessa kun saatiin puolen tunnin päästä parkkeerattua auto p-paikalle ja käveltyä loppumatka huipulle, vastassa oli jotain sellasta mitä en ole ennen nähny. Nimittäin tää..

vidova gora zlatni rat

vidova gora zlatni rat

Aika huikaiseva näky! Vai mitä mieltä oot? Alhaalla näkyy Zlatni Rat, jota monet pitävät Kroatian kauneimpana rantana. Tämän maiseman nähdessään on helppo olla asiasta samaa mieltä.

Ei hienot näkymät toki siihen loppuneet, vaan nähtävää oli tuolla ylhäällä vaikka kuinka!

vidova gora kroatia

vidova gora kroatia

vidova gora kroatia

Näitä maisemia olisi voinut ihailla vaikka kuinka pitkään, mutta ei auttanut, oli jatkettava matkaa.


Hurmaava Bolin kylä ja Kroatian kaunein rantaAjoimme seuraavaksi vuoristotietä pitkin alas Bolille, ja kuten arvata saattaa maisemat oli käsittämättömän upeat. Vähän meinasi kuskia jännittää (mieheni kun kärsii korkeanpaikankammosta), samoin ystävääni. Tien laidalla ei ollut välillä minkäänlaista kaidetta, ainoastaan äkkipudotus alas, ja tiet olivat kapeita ja mutkaisia. Minkäänlaisia pysähdyspaikkoja ei ollut, että olisi voinut pysähtyä kuvaamaan. Tai sitten jos sellainen pieni olikin, tuli se niin äkkiä ettei paljoa ehtinyt jarruttelemaan. Haikein mielin katselin miten kauniita kuvia sieltä olisikaan saanut..

Kun saavuttiin alas Bolin kylään, oli nälkä jo kaikilla sen verran kova, että päätimme etsiä sieltä ravintolan ja istua alas lounaalle. Kivan oloinen ravintola löytyikin meren rannalta. Ruoka oli todella hyvää, näkymät parhaat mahdolliset, mutta palvelussa oli hiukan parantamisen varaa. Laskua maksaessa ei ehitty antaa edes tippiä (siinä kun porukalla yritettiin miettiä miten maksetaan ja paljonko tippiä annetaan..), kun töykeästi tarjoilija totesi "No tip, thank you!" ja paineli menemään. Anteeksi kuinka!? Siinä jäätiin vähän ihmettelemään tilannetta, että mites se nyt näin meni. :D No joo. Mutta tuli taas todettua miten paljon palvelulla on merkitystä. Vaikka ruoka oli tosi hyvää, en menisi enää uudelleen. Jäi vähän ikävä maku suuhun tuosta tilanteesta.

bol

bol (3)

bol (2)

Muuten Bol oli ihana, hurmaava pieni kylä ja olisi siellä viihtynyt pidempäänkin. Nyt ei juurikaan ehditty syömisen lisäksi muuta kuin kävellä hieman satamassa, jotta ehdittäisiin uimaan ja nauttimaan auringosta Zlatni Ratin rannalla.

Kylästä rannalle ei ollut pitkästi. Alueella oli isot parkkipaikat, johon auton pystyi jättämään pientä maksua vastaan. Ranta on siinä mielessä mielenkiintoinen, että se on teräväkärkinen ja muoto muuttaa muotoaan aina tuulen ja veden mukana. Väkeä oli, mutta ei missään nimessä liikaa (taisin odottaa jotain hirveää ryysistä..). Vedessä ei viihtynyt kovin pitkään, sillä tuuli oli melkoinen ja merivesi vielä hitusen verran liian kylmää. Käymisen arvoinen paikka ja tässä vaiheessa viimeistään voin hyvin yhtyä muihin - tämä todellakin on Kroatian kaunein ranta!

zlatni rat ranta

kroatia

zlatni rat ranta

zlatni rat ranta

zlatni rat rantaViehättävät pikkukylät - Pucisca ja SkripPaluumatkalla hotellille piipahdettiin parissa kylässä, jotka sattuivat olemaan sopivasti melkein matkan varrella. Kello alkoi olla jo sen verran paljon, että aikaa näiden kylien tutkimiseen ei juurikaan ollut. Kun saavuttiin Puciscaan, neiti nukkui iltapäikkäreitään autossa, joten jouduttiin ihastelemaan kylän tunnelmaa vuorotellen. Ja tunnelmallinen se olikin! Kylässä oli hiljaista - liikkeellä ei ollut juuri muita turisteja. Paikalliset ukot vain istuivat keskustan kahviloissa parantaen maailmaa. Tällaisista paikoista tykkään! Paikoista, johon kaikki turistit eivät ole vielä löytäneet.

Monet kylän taloista ja rakennuksista on tehty valkoisesta kalkkikivestä, joka on peräisin juurikin täältä Bracin saarelta. Kylässä toimii myös kivenveistäjien koulu, johon olisi ilmeisesti päässyt tutustumaan tarkemmin. Se jäi meiltä nyt välistä, mutta oli kylä käymisen arvoinen ilman sitäkin.

pucisca

pucisca (2)

pucisca (3)

Lyhyen pysähdyksen jälkeen matka jatkui. Osa meidän porukasta halusi vielä nähdä Skrip -nimisen kylän, sillä siellä sijaitsee saaren oliiviöljymuseo. Ei löydetty kuitenkaan koko museota (vai oliko se niin, että se oli jo kiinni?) Joka tapauksessa oltiin kaikki jo niin väsyneitä päivän reissusta, että jatkettiin aika pian matkaa. En ole ihan varma nähtiinkö edes koko Skripin kylää kunnolla, sillä mielestäni keskusta oli jossain ihan muualla kuin missä loppupeleissä käytiin. Taidettiin käydä vain jossain kylän laitamilla. No ei se mitään. Kaunista oli sielläkin.

skrip kroatia

skrip aasi

skrip (2)


Sellanen päiväretki se. Illalla oltiin kaikki ihan loppuja, sippejä ja väsyneitä, mutta monen monta kokemusta taas rikkaampia. Kyllä auton vuokraaminen kannatti - olisi muuten moni upea paikka jäänyt näkemättä. Suosittelen kaikille muillekin, jos Bracin saarelle eksytte. Ajaminen oli helppoa (ainakin siellä takapenkillä.. :D) ja maisemat oli ihan tajuttoman upeita! Välimatkat oli lyhyitä, mutta ajaminen vei aikaa, sillä tiet oli kapeita ja mutkaisia. Tämä kannattaa huomioida reittiä suunnitellessa. Mulla Meillä oli tarkoitus käydä vielä vaikka ja missä, mutta ne suunnitelmat jouduttiin jossain vaiheessa perumaan. Pöh, päivässä on aivan liian vähän tunteja, jos minulta kysytään!


Tässä vielä tarkempaa matkareittiä..


kroatia kartta roadtrip
Supetar - Vidova Gora - Bol - Zlatni Rat - Pucisca - Skrip - Supetar

Ps. Tiedoksi muuten, että Supetarista Vidova Goralle (A-B) matkaa tulee Google Mapsin mukaan 17,6 km, eli ei juuri mitään. Puoli tuntia saatiin kuitenkin tähän matkaan aikaa kulumaan..Onko siellä muita jotka tykkäävät vuokrata lomalla oman auton? Vai onko kivempi ajella julkisilla?20 kommenttia:

 1. Voi miten kaunista!

  Itse kuljen mieluummin julkisilla, mutta riippuu tietysti paikasta. Joihinkin paikkoihin päästäkseen on tosiaan melkein pakko vuokrata auto. Miltähän tuollaisella vuoristotiellä muuten tuntuisi bussin kyydissä. Itseäni (korkeanpaikankammoisena) ainakin pelottaa ajatuskin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö ookki!

   Mietin muuten ihan samaa siinä kun ajeltiin. Mie en kyllä bussin kyytiin niillä teillä ois noussu! :D

   Poista
 2. Upeat on maisemat!

  Viime aikoina ollaan reissattu enimmäkseen omalla autolla, esim viime vuonna yhteensä 7 vk kahdella eri reissulla. Toukokuussa kun käytiin lentäen Budapestissa, se oli ensimmäinen lentoreissu sitten kevään 2011! Mutta aiemmin, no kaupungeissa ollaan kuljettu julkisilla, väljemmillä seuduilla ollaan vuokrattu kulkuväline. Esim Ateenasta käsin käytiin päiväreissu Meteorassa vuokra-autolla ja Santorinilla vuokrattiin skootteri pariinkin otteeseen, että päästiin saarta kiertämään.

  Minäkin olen korkeanpaikankammoinen, mutta sehän ilmenee eri tavoin eri ihmisillä... minä en nimittäin pelkää äkkijyrkkää tienreunaa, mutten kiipeisi edes niin matalalle kuin lintutorniin tai talon katolle.....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teilläpäs on ollut autoreissuja. Tuo skootteri on kyllä sellanen mitä me ei olla uskallettu missään vuokrata. En tiiä mistä se johtuu, vaikka kätevä sillä olisi liikkua.

   Totta. Korkeanpaikankammot ilmenee eri tavoin. Itse aina ihmettelen miten mieheni ei pelkää olla esim riippusillalla vaikka pelkää korkeita paikkoja. Johtuu kuulemma siitä että siellä on vettä alla..

   Poista
  2. Riippusillalle en ikinä menisi vapaaehtoisesti, sehän heiluu �� Yritin tosiaan lintutorniin kiivetä muutama vuosi sitten ja tulin äkkiä alas, koska se heilui. En keksi ollenkaan miksi se vesi siellä auttaisi :-)

   Poista
 3. Tulipa elävästi mieleen myös omat tippikokemukset. Olisin monasti voinut jättääkin tippiä, mutta tarjoilija on jo tehnyt omat johtopäätöksensä ja korjannut laskun närkästyneenä pois. En sitten sellaisen käytöksen jälkeen enääkovin mielelläni jätä yhtään roposta pöytään :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo tosi ärsyttävää :/ Harmitti, kun sielä oli tosiaan erittäin hyvä ruoka ja palvelu oli muuten ystävällistä. Miten niinkin "pieni" asia vaikuttaa omaan fiilikseen.

   Poista
 4. Olipa kiva saada nähdä tuo Bracin saari! Meidän piti lokakuussa käydä siellä(kin), mutta sairastettuamme vatsatautia vuoronperään, typistyi viikon loma viikon lomaksi Dubrovnikissa.

  Huikean kauniita rantoja, ihanaa turkoosia vettä ,

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei :/ Toivottavasti jotain pystyittä kuitenkin tekemään ja näkemään!

   Poista
 5. OI miten ihana päivä ja kauniita maisemia teillä onkaan ollut <3. Ehdottomasti haluan Kroatiaan road trippailemaan (tulin juuri Islannista road tripiltä ja täytyy kyllä sanoa, että vuokraamalla pyörät alle saa lomasta usein paljon enemmän irti ja helpommalla. Julkisilla kulkeminen on usein turhan hankalaa eikä kaikkiin ihanuuksiin pääse mitenkään). Omakin luottokuskini on vaan korkeanpakan kammoinen, mutta ei passaa sitten etukäteen hänelle kertoa, millaisia teitä Kroatiassa saataakaan odottaa :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti kannattaa! Olenkin lukenut juttujasi Islannista. Se on myös mulla haaveena jossain vaiheessa ja nimenomaan omalla autolla. Ja ajan kanssa! :) Haha ei varmaankaan kannata kertoa kaikkea. Ei miehenikään tiennyt! :D En ois tainu saada häntä lähtemään, jos olisi tiennyt minkälaisia teitä siellä on! :D

   Poista
 6. Paljonko tuli auton mittariin kilometrejä? Mistä saitte turvaistuimen neidille?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En muista ihan tarkalleen. Vajaa sata oisko ollut. Vuokrattiin auto suoraan hotellista, niin sieltä saatiin turvaistuin. :)

   Poista
 7. Bracin saari kuten Hvar ovat kauniita saaria. Kieltämättä Zlatini rat taitaa olla Kroatian paras ranta! Olimme Splitissä neljä vuotta sitten ja kävimme noissa saarissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hvar oli myös suunnitelmissa, mutta emme millään ehtineet käymään siellä. Sekin ois ollu varmasti kaunis!

   Poista
 8. Ai tuollaiset näkymät on Vidova Goralta! Itse kun kävin siellä, oli niin sumuista että ei nähnyt kuin muutaman metrin eteensä. Mun mielestä Zlatni Rat on aivan ylihehkutettu: kyllähän se näyttää kauempaa upealta, mutta rannalla ollessa ei sitä upeutta enää huomaa, vaan se on mikä tahansa pikkukiviranta. Tykkään ennemmin niistä pienistä puiden reunustamista varjoisista rannoista, joita Kroatiassa on useita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo meille sattui hyvä ilma! :) Me satuttiin olemaan hyvään aikaan zlatni ratilla, kun ei ollut ryysistä. Mutta voin kuvitella, jos sinne menee vaikka keskikesällä, kuinka täynnä porukkaa se on. Juu onhan se niin että pienissä rannoissa on oma viehätyksensä. :) me ei harmillisesti löydetty sellaista, kun muuten oltiin melkeinpä koko ajan hotellin rannoilla..

   Poista
 9. Onpa kauniita kuvia! Meillä on samoilta seuduilta hauskoja muistoja. Vuokrasimme vanhan avo-Fiatin, joka tuppasi tämän tästä jäädä jumiin tien päälle. Mutta hauskaa oli. Kroatiaan pitäisi ehdottomasti päästä pian uudestaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Teillähän on ollut sitten huima seikkailu. Minäkin jo haaveilen seuraavasta Kroatian reissusta..

   Poista