perjantai 21. huhtikuuta 2017

Eka lento vauvan kanssa - miten meni?

Meän pikku neidin ensimmäinen lentomatka on nyt takanapäin, ja täytyy tunnustaa, että jännitin. Se oli se mikä mietitytti kaikista eniten koko reissulla. En niinkään jännittänyt sitä, miten selvittäisiin rytmistä. Enkä sitä, miten junamatkat (ja muutki matkat) paikasta A paikkaan B sujuvat. Vaan jännitin lentokoneessa oloa. Kaikki, jotka ovat matkustaneet paljon, ovat varmasti törmänneet koneessa pää punaisena huutavaan vauvaan tai lapseen. Vai oonko väärässä? Mie ainakin oon törmänny. Ja hassuahan tässä on se, että silloin minua ei itkut ja huudot häirinnyt yhtään (tai no okei, ehkä joskus väsyneenä vähäsen). Miksi sitten nyt, kun on oma lapsi, sitä miettii mitä muut kanssamatkustajat ajattelevat?

Oli siihen jännitykseen toinenkin syy. Nimittäin omat korvat. Ja se kipu mikä aina välillä yllättää, varsinkin laskun aikana. Se on ihan sietämätön! Onkin ihme, että suostun enää edes lentämään. Kun on itse kokenut kovia kipuja, niin sitä pelkää, että pikkuisellekin sattuu. Vaikka muistelen kyllä jostain lukeneeni, ettei vauvoille käy niin kovasti korviin kuin luullaan. En sitten tiedä pitääkö paikkaansa. 

lentomatka vauvan kanssa


Miten meän lentomatka sitten meni? 

Aloitetaanpa ihan alusta..

Lennettiin siis suoraan Norwegianilla Rovaniemeltä Lontoon Gatwickille. Takaisin jouduttiin harmillisesti tulemaan Helsingin kautta, sillä meän matka Lontooseen oli tämän kevään viimeinen suora yhteys Roin ja Lontoon välillä. Aivan loistavaa kuitenkin, että täältä lennetään vihdoin suoria lentoja (vaikkakin vain talvi- ja kevätaikaan..) ja vieläpä hyvään hintaan!

Mukana meillä oli yksi iso ruumaan menevä laukkuhoitolaukku ja molemmilla käsiveskat. Extrana matkarattaat (käsimatkatavarana). Ja se oli ainakin meille juuri sopiva määrä. Meinattiin alussa ottaa myös toinen laukku ruumaan, mutta onneksi muutettiin mieltä. Karsittiin vain omistamme sen verran, että kaikkien tarpeelliset vaatteet ja tavarat mahtuvat. Lisäksi laukkuun sopi helposti Suomi-tuliaisia vietäväksi Englantiin, joten karsiminen ei tehnyt edes tiukkaa.

Oltiin tilattu tätä reissua varten (ja tietysti myös niitä tulevia lomia varten) netistä Babyzen Yoyo -matkarattaat. Ja ollaan kyllä älyttömän tyytyväisiä hankintaan! Mitkään halvat rattaathan ne eivät ole, mutta mielestäni hintansa arvoiset. Rattaat menevät taiteltuna tosi pieneen tilaan (on muuten hyötyä autoillessakin!) ja sen takia saatiin ottaa ne mukaan matkustamoon. Koneen laskeuduttua Lontooseen oli ihan luksusta kasata rattaat ja laittaa neiti siihen istumaan. Kärryihin hoitolaukku vaan roikkumaan, muut pienet tavarat ja takit kärryjen alle tavarakoriin, ja kappas, kädet olikin vapaana! Ei tarvinnut jonotella passintarkastukseen vauva sylissä ja laukut olalla. Oli meillä mukana myös rintareppu. Se oli käytössä muun muassa koneeseen menon aikana, mutta ilmankin oltaisiin pärjätty. Ei siitä kuitenkaan haittaa ollut. Sekin kulki kätevästi rattaiden tavarakorissa. Jos rattaita ei ole mukana, tai ne on joutunut luovuttamaan ruumaan, suosittelen kuitenkin ottamaan rintarepun tai kantoliinan mukaan, niin on helpompi kuljettaa laukkuja ja muita tavaroita.

lentomatka vauvan kanssa

lentomatka vauvan kanssa


Koneeseen hoitolaukkuun olin varannut mukaan seuraavat..

 • Vaippoja (enemmän kuin muutama)
 • Varavaatteet vauvalle x 2 (kannattaa myös miettiä tarvitseeko itse..)
 • Kosteuspyyhkeitä (paljon!)
 • Pieni pyyhe
 • Kertakäyttöinen vaipanvaihtoalusta
 • Leluja
 • Purulelu (hammasteko iässä)
 • Evästä (pussista imettävät soseet käteviä!)
 • Lusikka
 • Naksuja
 • Vesimuki
 • Harso
 • Desinfiointipyyhkeitä
 • Nenäliinoja
 • Iso huivi (imetyksen suojaksi ja lämmikkeeksi!)
 • Viltti
 • Unirätti

Lento itessään meni hyvin, helposti ja ihmeellisen nopeasti (siis tämänkö takia olin jännittänyt monta viikkoa!? :D) Koska kone ei ollut täynnä, saatiin koko penkkirivi omaan käyttöön (sylivauvallahan ei ole omaa penkkiä..). Oli kaikille mukavampaa, kun neitin sai välillä laskea omaan penkkiin kattelemaan. Kannattaakin kysellä lähtöselvityksessä ennen lähtöä mikä tilanne koneessa sillä hetkellä on.

Koneeseen tullessa meidät otettiin ihanan ystävällisesti vastaan. Kun kuulivat, että tämä oli meidän ensimmäinen lento vauvan kanssa, saatiin ohjeet siihen, miten hätätilanteessa toimia ja miten vauvan vyö kiinnitetään omaan. Nousun aikana imetin, ja heti sen jälkeen uni voitti pikku reissaajan noin tunnin ajaksi. Loppuaika menikin sitten katellessa ja ihmetellessä mitä kaikkea ympärillä tapahtuu. Välillä syötiin hedelmäsosetta ja välillä taas leikittiin. Oltiin ostettu lentomatkoja varten uusi lelu. Ajatuksena tietysti se, että sillä jaksettaisiin leikkiä mahdollisimman pitkään. No jaksettiinko? Ei. On se kyllä kumma, että lentokoneen turvaohjelappukin on lasten mielestä paljon mielenkiintoisempi leikkikalu, kun oma värikäs lelu. No jokatapauksessa aika meni tosi nopeasti vauvan kanssa touhutessa ja eipä aikaakaan niin alettiin jo laskeutumaan. Me vanhemmat ei otettu mitään viihdykettä mukaan itellemme koneeseen, koska aateltiin ettei siellä kuitenkaan ehi alkaa kirjaa lukemaan. Eikä kyllä olisi ehtinytkään, sillä neiti piti kyllä huolta siitä, että hänen kanssa touhutaan. Laskun aikana ei maito enää maistunut. Korviin ei kuitenkaan näyttänyt käyvän, vaikka vauva ei mitään imenytkään. Meillähän ei siis huolita tuttia eikä tuttipulloa (ovat yhtä huijausta neitin mielestä!). Annettiin sitten maissinaksuja ajankuluksi. Siinä on kyllä loistava keksintö! Tosin aika tahmainen sellainen..

lentomatka vauvan kanssa

lentomatka vauvan kanssa

lentomatka vauvan kanssa

Paluumatka meni melkeinpä samalla kaavalla, ja neiti oli yhtä hyvällä päällä kuin mennessäkin. Jopa lentoemäntä ja kanssamatkustajat ihmettelivät sitä, miten helppo lapsi meillä onkaan. Joo onhan se. Toisinaan. ;) Ja hyvä niin. Voi rauhallisin mielin suunnitella uusia reissuja. Yksi pikku juttu sattui paluumatkalla, nimittäin vaipat meinasivat loppua kesken, :D vaikka luulin laittavani useamman kipaleen hoitolaukkuun. Niitä kuitenkin tarvitsi sekä lentoasemalla että koneessa (neitin maha toimi vähän liianki hyvin..). No seuraavalla kerralla varaudun paremmin ja otan kunnon läjän vaippoja mukaan! Koneissa oli onneksi kääntyvät hoitopöydät, joten vaipanvaihto kävi näppärästi, melko ahtaissa oloissa tosin.

lentomatka vauvan kanssa

lentomatka vauvan kanssa


Lopuksi vielä pieni tietoisku niille, jotka ovat suunnittelemassa lentoa vauvan kanssa:

 • Vauvalla tulee olla oma passi, tai vaihtoehtoisesti jokin muu matkustusasiakirja, riippuen siitä mihin ollaan matkustamassa.
 • Sylilapsella (alle 2 v.) ei ole omaa istuinpaikkaa koneessa. Jos tarvitset oman istuinpaikan, tulee varata siihen oikeutettava lasten lippu. Ostaessasi meno-paluulippua sylivauvalle, tulee huomioida, että lapsen on oltava alle kaksi vuotta myös paluumatkalla.
 • Meidän lennoilla sylivauvalle ei sisältynyt käsimatkatavaroita (riippuu lentoyhtiöstä ja lipusta!), mutta lastenrattaat tai -vaunut ja turvaistuimen sai viedä maksutta koneeseen. Jos rattaat eivät ylitä käsimatkatavaroiden koko- ja painorajoitusta, voi ne viedä matkustamoon.
 • Koneeseen voi viedä vauvanruokaa alkuperäispakkauksessaan sen verran mitä lennolla luulee tarvitsevansa. Koska ruoat tulee laskea erikseen hihnalle turvatarkastuksessa. me laitettiin ne läpinäkyvään minigrip-pussiin (tämä ei siis ole pakollista). Näin ne oli helppo nostaa hihnalle. Myöskään koko- tai nesterajoituksia ei vauvan ruoissa ole.
Tällaisia asioita tuli itellä mieleen. Huomioi kuitenkin, että nämä ovat vain meidän kokemuksia! Käytännöt voivat vaihdella eri lentoyhtiöittäin.


Siinäpä vähän kokemuksia lentomatkasta vauvan kanssa meidän silmin. Nyt saa kertoa omia vinkkejä kommenttiboksiin! :)Jatka lukemista..

-Lähdetään taas -blogissa on hyviä vinkkejä pitkälle lennolle vauvan kanssa. Postauksen löydät täältä.
-Rimman ja Lauran blogissa on hyvä ja kattava selviytymisopas lapsiperheille Helsinki-Vantaan lentokentällä. Opas löytyy täältä.Psst.. seuraa blogia FacebookissaInstagramissa ja Bloglovin'issa 
4 kommenttia:

 1. Hyvä postaus, sain hyviä vinkkeejä! Meillä edessä ensimmäinen lentoreissu Espanjaan kesäkuussa, jolloin meidän pallero on 7 kk. Lento myös Norwegianilla. Meni kyllä pitkään ennenkuin uskalsin varata lennot mutta eiköhän hyvällä valmistautumisella saa itselleen rauhallisen mielen. Jos kaikesta huolimatta vauva vetää sitten raivarit koneessa niin minkäs sille voi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että oli hyötyä! :) Hyvin se varmasti menee. Mieki turhaan hermoilin. Ja jos pikkuinen rupeaa huutamaan, niin mietit vaan ettet luultavasti tule näkemään niitä ihmisiä enää uudelleen. ;) ja luonnollistahan se on jos vauva itkee.

   Mukavaa reissua!

   Poista
 2. Hyviä vinkkejä ja onpa kiva kuulla, että meni noin hyvin matka! Minä muistan jännittäneeni myös esikoisen kanssa ensimmäistä lentomatkaa. Hän oli tosin silloin jo 10kk ikäinen, mutta oli jo oppinut kävelemään ja mietin miten jaksaisi istua paikallaan. Hyvin meni jännityksestä huolimatta! Toisen kohdalla (5kk) en enää jännittänyt yhtä paljon, vaikka kahden lapsen kanssa säätämistä oli tuplasti enemmän. Pieni sählääminen kuuluu asiaan ja kokemus on ollut meilläkin kaikilla lennoilla erittäin positiivinen. Rohkeasti vaan kaikki pientenkin lasten kanssa matkaan!

  Tässä vielä mun uunituore postaus pitkälle lennolle otettavista käsimatkatavaroista, siitä voi olla myös jollekin apua. Aika samoja juttuja, kuin teilläkin vaikkei meillä vauvaa enää olekaan! Linkki: Käsimatkatavarat 11h lennolle - ja kaksi lasta viihdytettävänä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Kati ja kiitti linkistä. Täytyyki käydä heti lukemassa! Huippua että teilläkin on mennyt lennot hyvin. Oonki miettiny, että miten sitten kun neiti saa jalat alleen. Miten siellä koneessa sitten viihdytään. :D Tässä vaiheessahan se on vielä helppoa. ;)

   Ja kyllä, todellakin samaa mieltä! Kaikki vaan rohkeasti pientenkin kanssa reissuun!

   Poista