torstai 27. huhtikuuta 2017

Äkäsmylly keväällä

Äkäsmylly on yksi Ylläksen alueen mielenkiintoisimmista nähtävyyksistä, jos minulta kysytään. Se sijaitsee Äkäslompolosta pohjoiseen, noin kahdenkymmenen kilometrin päässä, kauniilla paikalla Äkäsjoen varrella. Myllyalueella on toinenkin nähtävyys, pieni vesiputous ja koski, Äkäslinkka nimeltään. Olen käynyt siellä pari kertaa aikaisemminkin, mutta ainoastaan kesällä. Tänä vuonna kuitenkin sain vihdoin toteutettua retken sinne talviaikaan, lumen ollessa vielä maassa.

Viime viikon tiistaina lähdettiin neitin kanssa kahdestaan Ylläksen mummolaan, mieheni viettäessä omaa aikaansa pilkkireissulla Inarissa. Mummolassa oltiin sunnuntaihin asti, joten siinä oli hyvin aikaa ottaa Äkäsmylly retkikohteeksi joku kaunis päivä. Matkaseuraksi pyysin mummon ja ukin mukaan, jotta itse saisin kuvailla rauhassa ihan ajan kanssa. Ilmat vaan meinasi pilata suunnitelmat kokonaan, sillä juurikin sille viikolle luvattiin lunta, lunta ja lisää lunta. Ja vieläpä kunnon lumimyräkkää! Onneksi kuitenkin perjantaiaamulle ja -aamupäivälle luvattiin jo parempaa keliä. Pakattiin siis sinä aamuna kimpsut ja kampsut autoon, ja lähdettiin ajamaan kohti Äkäslompoloa. Aivan varmoja ei oltu siitä pääseekö sinne talvella kuinka hyvin autolla. Tai se tiedettiin, että parkkipaikalle pääsee kyllä ja sieltä on noin 300 metrin kävely perille, mutta ei tiedetty sitä, missä kunnossa polku parkkipaikalta myllylle on. Tämän takia otettiin vaunujen lisäksi mukaan rintareppu. Ihan siltä varalta, jos vaunuilla ei perille asti pääse. Se oli kuitenkin turhaa, sillä reitti oli ajettu ensin kelkalla, ja sen jälkeen vielä tampattu muitten retkeilijöitten toimesta niin hyvin, että vaunuillakin pääsi liikkumaan.

äkäsmylly äkäslinkka

äkäsmylly retki

äkäslinkka koski

äkäslinkka koski

äkäslinkka koski

äkäsmylly vanha


"Vanha vesimylly on rakennettu Lapin sodan jälkeen vuonna 1946 ja se on ollut aktiivisessa käytössä 60-luvulle saakka. Myllyn osakkaina toimi kahdeksan talollista. Sitä huollettiin talkoilla ja jauhatusvuorot jaettiin arpomalla. Myllynkivet jauhoivat ohrajauhoja kaksi ja puoli kiloa tunnissa ja viitisenkymmentä kiloa vuorokaudessa. Kiireettömämpänä aikana myllyä vuokrattiin myös ulkopuolisille. Äkäsjoen myllyllä saatettiin käydä porolla jopa Rauhalasta saakka jauhattamassa joulupuurojauhot!"


äkäsmylly

äkäsmylly

Äkäsmyllylle pääsee auton lisäksi niin hiihtämällä, lumikengillä, kelkalla, pyörällä kuin patikoimallakin, sillä alueelta lähtee useita luontoreittejä. Sesonkiaikoina myllypihalla toimii tunnelmallinen myllykahvio, Äkäsmylly Cafe, josta saa kylmien ja kuumien juotavien lisäksi itse tehtyjä leivonnaisia. Tunnelmalliseksi kahvilan tekee se, ettei siellä ole sähköjä. Tästä syystä kortilla ei voi maksaa, joten käteistä on varattava mukaan! Kannattaa ehdottomasti pistäytyä sisälle kaakaolle tai kahville, jos kahvila vaan on auki. Niin mekin teimme. Pikku neidinkään ei tarvinnut tyytyä pelkkiin hedelmäsoseisiin, vaan oikea ruoka saatiin lämmitettyä vesihauteessa. Ei haitannut yhtään vaikka vähän kauemmin joutuikin odottamaan ruoan valmistumista. Sisällä aika kului rattoisasti kahvilan isännän kanssa rupatellessa, poropiirakkaa syödessä ja takkatulesta nauttien.

äkäsmylly cafe kahvila

äkäsmylly cafe kahvila

äkäsmylly äkäslinkka

äkäsmylly latu

äkäsmylly kahvila

äkäsmylly kahvila

äkäsmylly kahvila takka

Kahvilan lisäksi alueelta löytyy tulistelupaikka sekä Riihishop, jossa myydään ruska-aikaan kaikennäköistä tavaraa, uutta ja vanhaa. Itse Äkäslinkka on putoukseksi melko vaatimaton, varsinkin näin talviaikaan, mutta sitäkin kuvauksellisempi. Alueelta löytyy muutenkin hienoja kuvauskohteita valokuvausta harrastaville.

äkäsmylly

äkäsmylly tulistelupaikka laavu

äkäsmylly

äkäsmylly äkäslinkka

äkäslinkka koski

äkäslinkka koski


Kokonaisuudessaan Äkäsmylly ympäristöineen on viehättävä paikka vierailla, sekä talvella että kesällä. Siellä voi pistäytyä vaikkapa ohi ajaessa, jos on menossa Äkäslompolosta Muonioon päin. Opasteet vievät kyllä perille. Jos taas hiihto- tai patikointireitit myllylle kiinnostaa, niin kahvilan kotisivuilta täältä löytyy tarkempaa tietoa reiteistä. Itse ainakin lähtisin tuolta mieluusti hiihtelemään.

Onko täällä muita, joille Äkäsmylly nähtävyytenä on tuttu?Ps. Hauskaa vappua! Onko minkälaisia vappusuunnitelmia? Me lähdetään takaisin Ylläkselle, joten Ylläsjuttuja tulossa lisää vapun jälkeen! :)4 kommenttia:

 1. Olen monesti katsonut, että tuolla voisi poiketa, mutta jotenkin paikka on tuntunut olevan liian sivussa tai kahvila ei ole ollut auki. Jonakin vuonna siellä päin ollessa täytyy ryhdistäytyä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kyllä. Itse tykkään ainaki kovasti! Onhan se toki vähän syrjässä jos ei ohi ole ajamassa. Kahvila on tosiaan kesällä kiinni ja aukeaa seuraavan kerran ruskalle. Mutta jos käy niin ettei se ole auki, niin ainahan voi ottaa omat eväät mukaan. :)

   Poista
 2. Hyvää vappua! En muista mainitsinko jo, että itse olen paljon vetänyt koiran juoksuvyöhön kiinnitettyä pulkkaa, jossa sitten lapsi voi matkustaa. Joskus kahtakin pulkkaa. Todella näppärää, kevyttä ja kädet ovat vapaana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) En muista, että olisit maininnut. Hyvä idea!

   Poista