tiistai 28. helmikuuta 2017

Pikavisiitti Kiutakönkäälle

Kuusamon reissulle olimme suunnitelleet toisenkin patikointiretken. Lyhyemmän tosin tällä kertaa mitä lauantain retki Jyrävälle oli. Kohteen piti muutenkin olla sellainen mihin pääsisi helposti ja vaivattomasti. Jaloissa ja koko kropassa (erityisesti niskoissa!) tuntui sen verran edellispäivän kantelut, ettei olisi ollut voimia sen suuremmalle retkelle. Kävi jopa mielessä josko ajettaisiin suorinta tietä kotiin, mutta päätimme kuitenkin käydä vielä pikaisesti katsastamassa, miltä näyttää Kiutaköngäs näin talvella. Onhan seki yksi Oulangan kansallispuiston tunnetuimmista nähtävyyksistä. Teimme siis pienen mutkan ennen kuin jatkoimme kotiin ja suunnattiin Oulangan luontokeskukseen, jonka pihalta lähtee kilometrin pituinen opastettu polku Kiutakönkäälle. Mietimme jopa, pääsisikö perille asti vaunuilla, mutta luontokeskuksen ystävällinen työntekijä suositteli meille kantoreppua, sillä polku oli paikoitellen liukas. Luontokeskuksesta saa kyllä vuokrattua kantorepun viiden euron hintaan, joten ei hätää, jos oma unohtuu matkasta.

kiutaköngäs retkeily

kiutaköngäs

kiutaköngäs

Maasto on huomattavasti helpompi kulkuista kuin Pienellä Karhunkierroksella, koska korkeuserot ei ole niin suuret. Pari jyrkkää (mutta lyhyttä) mäkeä tosin on ja vaunuilla olisikin ollut aikamoinen miettiminen, miten niitten kanssa pääsee turvallisesti ylös ja alas. Näin ollen kantoreppu olikin parempi valinta. Ainakin sillä hetkellä. Ehkä vaunuilla olisi saattanut päästä perille toisenlaisella kelillä, sillä polku oli hyvin tampattu. Kannattaa kuitenkin kysyä neuvoa luontokeskuksesta mikä sen hetkinen tilanne polulla on ja mennä sen mukaan.

kiutaköngäs

kiutaköngäs

Kiutaköngäs on loistava kohde lapsiperheille sen helpon saavutettavuuden vuoksi. Polku on sopivan pituinen ja maisemat ovat upeat. Ja se ite köngäs! Todella hieno! Kannattaa silti olla varovainen kosken lähellä, ettei vaan käy hassusti.  Siinä on aikamoiset kuohut talvellakin (joo itsestäänselvää, mutta ei varmaan pieni muistutus ole koskaan pahitteeksi..). Jos makkaraa mielii paistaa, niin kannattaa jatkaa vähän eteenpäin. Sieltä löytyy kartan mukaan tulistelupaikka. Tajuttiin tämä vasta kotona, joten sen verran piilossa se taisi siellä olla. Ei siis käyty, joten varmuudella en osaa sanoa miten sinne pääsee talvella (vai pääseekö?). Eipä sillä. Ei meillä olisi ollut edes eväitä mukana, niin ei haitannut. Monet varmasti piipahtavat Kiutakönkäällä vain pikaisesti (aivan niin kuin mekin), joten varmastikaan monelle tulistelupaikka ei ole edes välttämättömyys.

Niille, jotka haluavat seikkailla luonnossa enemmänkin ja tuo kilometrin pituinen polku on liian lyhyt, vaihtoehtona on kiertää Hiiden hurmos, joka on noin 5 km pitkä rengasreitti. Myös tämä reitti alkaa ja päättyy Oulangan luontokeskukseen ja ohittaa Kiutakönkään kosken. En tosin tiedä tarvitseeko sinne talvella lumikengät. Onkohan se kuinka tampattu? Tietääkö joku? No joka tapauksessa se kuulosti kivalta reitiltä myös. Jos ei talviaikaan niin sitten kesällä.

kiutaköngäs

kiutaköngäs

kiutaköngäs

kiutaköngäs

kiutaköngäs

kiutaköngäs

kiutaköngäs

Meille sattui koko viikonlopuksi aivan ihana ilma. Aurinko paistoi aina välillä ja pakkasta ei ollut kuin jotain kymmenen. Just sopiva keli ulkoilla pienen kanssa. Oli mukavaa viettää rentoa viikonloppua koko perhe yhdessä. Nämä on just niitä reissuja, jotka tuovat sitä energiaa arjen touhuihin. Ja jälleen kerran huomattiin, että ei se vauvan kanssa reissaaminen ole sen kummempaa (no okei, onhan siinä haastetta välillä.. :D) kunhan asenne vaan on kohillaan ja on valmis menemään lapsen ehdoilla. Ei sillä, helppoahan se nyt on sanoa, kun toinen ei vielä liiku. Jännä nähdä miten mieli muuttuu, kun ruvetaan kävelemään ja säntäilemään ees taas joka paikkaan. No se jää nähtäväksi. :) Kuusamoon pitää ehottomasti palata uudelleen kesällä ja käydä kiertämässä Pieni Karhunkierros kokonaan. Suunnitelmissa olisi myös joku vuosi vaeltaa kokonainen Karhunkierros. Ilman lasta tosin. Eiköhän sekin vielä joskus onnistu.

Ensi viikonloppuna on edessä kuitenkin reissu Ylläksen mummolaan. Toivottavasti pääsisi ainakin lumikenkäilemään. Luvattiin aika mahtista ilmaa myös tulevalle viikonlopulle!

Mukavaa viikkoa toverit!


Psst.. Seikkailujen helmiä löytyy nyt myös Facebookista! Käyhän tykkäämässä ;) Eikä kannata unohtaa myöskään Instagramia ja Bloglovin'ia.3 kommenttia:

 1. Tulipaikka olisi ollut ihan lähellä, alle 300 metriä eteenpäin Karhunkierroksen polkua. On kovasti käytetty myös talviaikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos seita tästä tiedosta! :) niin vähän arveltiinkin, että talvellakin olisi päässyt. Nyt tiedetään tämäkin.

   Poista
 2. Upeita kuvia ja hieno reissukertomus! Linkkailin omaankin blogiini tämän kun kirjoittelin samasta paikasta. Silloin ei kyllä ollut ihan noin talvista. https://rentoretkeilija.com/2020/01/20/kiutakongas-syksylla/

  VastaaPoista