maanantai 18. syyskuuta 2017

Vardøsta Hamningbergiin - Tie kuin toisesta maailmasta

Eipä ois uskonu Hornøyan lintusaaren jälkeen, että mikään voisi tuona päivänä enää yllättää, mutta toisin kävi. Vaikka kello oli jo paljon ennen kuin päästiin pois saarelta, päätettiin jatkaa vielä matkaa ja ajaa tien päähän asti Hamningbergiin, Euroopan laidalle - kylään, johon maailma loppuu. Vardø-Hamningberg välinen tie on tunnettu myös karun kauniista "kuumaisemastaan". Kyllä vaan. Tämä piti nähdä ihan omin silmin! Onkohan siinä yhtään perää? Voivatko maisemat olla tosiaan kuin kuusta? Vardøsta Hamningbergin kylään tulee matkaa noin 40 kilometriä.  Koska matka ei ollut tämän pidempi, ei tätä tienpätkää voinut jättää välistä! Ei nyt, kerta täällä oltiin. Aluksi auton ikkunasta näkyi pelkkää tasaista ja laakeaa tunturimaisemaa, mutta pian maisema alkoi muuttua ja vastaan tuli tämä..

roadtrip norja

Kiviä kivien perään. Ja kattokaa tuota tietä. Se oli tosi kapea. Vähän kyllä mietitytti miten käy, jos vastaan tulee isompi auto. Onneksi tiellä ei kuitenkaan ollut ruuhkaa. Aika jännä, vaikka oltiin keskikesällä liikkeellä. Oisin kuvitellu, että liikennettä olisi enemmänkin. Johtuikohan sitten myöhäisestä ajankohdasta vai mistä, mutta hyvään aikaan satuttiin paikalle.

Ja ne maisemat tosiaan. Ne oli kuin suoraan toisesta maailmasta! Tältäkö näyttää kuussa? Joo, voisin hyvin kuvitella. 

kuumaisema norja

kuumaisema norja varangin niemimaa

Ympärillä oli vaan pelkkiä kiviä ja kallioita. Välillä vastaan tuli lampaita. Oikealla puolella vaahtosi meri. Kun pysähdyttiin tien laitaan kuvaamaan, oli niin rauhallista ja hiljaista. Ihan epätodellista. 

kuumaisema varangin niemimaa


kuumaisema varangin niemimaa

hamningberg roadtrip norja

lammas norja

Jonkin matkaa ajettuamme alkoi kallioiden välissä näkymään taloja (tai kesämökkejä, mitä lie..). Ei olisi kuitenkaan ihan heti uskonut tuolla olevan asutusta. Aika hurjaa ois omistaa kesämökki tuolla! Ainaki sais olla ihan omissa oloissaan. Eikä niissä maisemissa ollu kyllä mitään vikaa..

kuumaisema norja

kuumaisema varangin niemimaa

kuumaisema norja

Hamningbergin ja Vardøn välinen tie on auki vain kesäaikaan, joten talvella Hamningbergiin ei pääse. Kylän asukkaat asuvatkin talven muualla. Tästä syystä sitä kutsutaan myös autiokyläksi. Koska oltiin alkuillasta liikkeellä, ei käyty tutustumassa kylään sen tarkemmin (ja tuskin mikään olisi ollut tuohon aikaan edes auki). Tämän takia kokemuksia kyseisestä paikasta ja sen palveluista ei ole antaa. Kävästiin vain kääntymässä tien päässä ja jatkettiin matkaa takaisin Vestre Jakobselviin, yhä ihan hämillään kaikesta siitä mitä matkalla nähtiin.

hamningberg varangin niemimaa

hamningberg varangin niemimaa

hamningberg norja

hamningberg varangin niemimaa


Jos vaan oletta ajamassa Varangin niemimaalla, älkää jättäkö näitä maisemia välistä! Ja jos vaan on aikaa, niin piipahtakaa myös Hamningbergin kylässä. Harmi, että me ei ehditty tutustumaan siihen sen paremmin..


Onkos lukijoistani joku kenties käynyt kyseisessä kylässä? Tai ajanut saman tien?
Entäs tuleeko muita  ns."kuumaisemistaan" tunnettuja paikkoja mieleen? :)
Jatka lukemista..

Lue reissun muut jutut seuraavista linkeistä:
Autolla pohjoiseen - Inarista Varangin niemimaalle
Leppoisa kesäpäivä Inarijärvellä
Hornøya - Lintujen valtaama saari
2 kommenttia:

  1. Ai että hienoja kuvia ja maisemia! Islanti. Näytti jopa nuo talotkin ihan samanlaiselta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Voi että. Pakko päästä joskus myös Islantiin!

      Poista